Naslovnica Slovenija Slovenija se segreva hitreje od svetovnega povprečja

Slovenija se segreva hitreje od svetovnega povprečja

Avtor: Spletno Uredništvo
Agencija Republike Slovenije za okolje je danes objavila novo podatke o klimatskih spremembah na območju naše države, ki so resnično zaskrbljujoči. Slovenija se namreč zaradi svojih geografskih značilnosti segreva hitreje od svetovnega povprečja.
Slovenija se segreva hitreje od svetovnega povprečja

Lani poleti so ponekod po Sloveniji prvič prešli mejo 40 stopinj Celzija (foto: SJ)

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) ugotavlja marsikaj zelo zaskrbljujočega. Tako se v Sloveniji v zadnjih letih povprečna višina snežne odeje niža in je manj obstojna, vse bolj opazno se spreminja padavinski režim, vse več je različnih ekstremnih vremenskih dogodkov in tudi gladina morja se dviga. Naša država se zaradi svojih geografskih značilnosti segreva hitreje od svetovnega povprečja, kar je zelo slabo.

»Medtem ko se je svetovna temperatura v obdobju 1980–2021 dvignila za približno 0,8 °C, je bil nad Slovenijo izmerjen dvig povprečne temperature za 2,2 °C. Projekcije nakazujejo, da se bo segrevanje ozračja nadaljevalo. Cilj evropskega zelenega dogovora je, da bi Evropa do leta 2050 postala podnebno nevtralna. Čeprav je Slovenije neznatna v primerjavi z Evropo, pa se na ravni posameznika lahko primerjamo z državljani evropskih držav,« pravi ARSO.

Za območje celotne Republike Slovenije se torej napoveduje vrsta različnih težav, kot je višje število vročih dni, manj snega, daljša rastna doba za določene kulture, več močnejših neurij, več poplav in pa tudi pogostejše suše. Sicer analize Evropske agencije za okolje potrjujejo, da investicije v prilagajanja na podnebne spremembe ter investicije v ukrepe za preprečevanje škode ob vremenskih ujmah hitro povrnejo.

Vendar to ni prav velika tolažba, poleg tega pa nobena investicija ne more sama po sebi na hitro spremeniti trenutnega trenda segrevanja ozračja na planetu ter vse bolj številnih akutnih vremenskih dogodkov. ARSO pa je svoje ugotovitve glede podnebnih sprememb za Slovenijo zbral v sveži publikaciji ‘Poročilo o okolju v Sloveniji 2022’ (v devetem poglavju, na straneh od 242 do 267). Žal napovedi oz. projekcije kažejo, da bo v prihodnjih letih še slabše…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.