Naslovnica Slovenija Slovenija se pripravlja na Konferenco za Sredozemlje

Slovenija se pripravlja na Konferenco za Sredozemlje

Avtor: Spletno Uredništvo
Med 5. in 8. decembrom bo v Portorožu na vrsti že 23. zasedanje držav pogodbenic Barcelonske konvencije COP 23, poimenovano ‘Konferenca za Sredozemlje’. Tam bo Slovenija drugič prevzela dvoletno predsedovanje ‘Konvenciji o varovanju morja in obal Sredozemlja’, zasedanje bo potekalo pod geslom ‘Zeleni prehod v Sredozemlju – od odločitev k dejanjem.
Slovenija se pripravlja na Konferenco za Sredozemlje

Prav na tem delu morja v bližini Bernardina je pred leti prišlo do primera onesnaženja (foto.SJ)

Z Ministrstvo za naravne vire in prostor (MNVP) so spomnili, da Sredozemlje pravkar doživlja trojno krizo in sicer na področjih podnebnih sprememb, onesnaženja ter upadanja biotske raznovrstnosti. Vse to negativno vpliva na zdravje ljudi, pridelavo hrane, gospodarstvo in razvoj, zato se bodo tem problematikam posvetili na 23. zasedanju držav pogodbenic Barcelonske konvencije COP 23- ‘Konferenci za Sredozemlje’.

Konferenca bo med 5. in 8. decembrom na sporedu v Portorožu, potekala bo pod geslom ‘Zeleni prehod v Sredozemlju – od odločitev k dejanjem. »Zaradi naraščajočega pomorskega prometa bo za okrepitev zdravja ljudi in morskega okolja posebna pozornost namenjena vzpostavljanju novih zavarovanih območij na morju ter načrtom za preprečevanje onesnaženja ter ravnanj z balastnimi vodami in usedlinami.

Za načrtovanje razvoja bomo predstavili sodobno metodo uveljavljanja modrih in zelenih koridorjev za povezano upravljanje s porečji, obalo in morjem s ciljem izboljšanja vodne, prehranske, energetske in podnebne varnosti,« so pojasnili z MNVP. Na konferenci sicer pričakujejo okrog 300 delegatov iz 21 držav, aktivno pa bodo sodelovale mnoge mednarodne, vladne in nevladne organizacije s svojimi predlogi, številnimi nastopi in predstavitvami.

Poudarek bo na krepitvi vloge mladih v trajnostnih programih, na ministrskem zasedanju pa bo sprejeta tudi ‘Portoroška ministrska deklaracija’. Program konference v Portorožu je bil tudi usklajen s programom 28. zasedanja pogodbenic globalne ‘Konvencije o podnebnih spremembah COP 28’, ki bo v Dubaju potekala vzporedno s sredozemskim regionalnim zasedanjem v Slovenski Istri.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.