Naslovnica Svet & EU Slovenija pomaga begunkam in beguncem v Libanonu, Jordaniji in Ugandi

Slovenija pomaga begunkam in beguncem v Libanonu, Jordaniji in Ugandi

Avtor: Spletno Uredništvo

20. junij je Mednarodni dan beguncev – dan, namenjen ozaveščanju o položaju beguncev, ki so morali zaradi konfliktov ali naravnih nesreč zapustiti svojo domovino. Obenem se na ta dan, ki se ga letos obeležuje že devetnajstič, spodbuja globalno odgovornost do beguncev.

Slovenija pomaga begunkam in beguncem v Libanonu Jordaniji in UgandiPravica do pribežališča je ena od temeljnih človekovih pravic, ki jo primarno določa Ženevska konvencija o statusu beguncev iz leta 1951 ter Protokol iz leta 1967 (foto: pixabay.com)

 

Pri nudenju humanitarne zaščite beguncem gre za spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic. Pri temu niso ključni posamezniki, ki pomagajo, ampak predstavlja pomoč beguncem tudi širši humanitaren in solidaren odnos države do civilistov, ki so se znašli v oboroženih spopadih ali so v svojih državah preganjani na primer zaradi političnih, ekonomskih ali verskih vzrokov. Trenutno so Turčija, Uganda, Pakistan in Libanon tiste države, ki po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) gostijo največ beguncev.

Slednjih je največ iz Sirije, Afganistana in Južnega Sudana. »V okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter s prispevki v sklade in mednarodne organizacije prispeva Slovenija k zmanjševanju vzrokov (nemiri, vojne, revščina, lakota, pomanjkanje priložnosti za zaposlitev in dostojno življenje, podnebne spremembe itd.), zaradi katerih so ljudje primorani zapustiti svoje domove. Projekti, namenjeni neposredni pomoči beguncem, potekajo trenutno v Libanonu, Jordaniji in Ugandi,« so ob Dnevu begunca spomnili na Ministrstvu za zunanje zadeve RS.

Naša država sicer že od leta 2015 podpira aktivnosti za sirske in palestinske begunke v Libanonu. Projekt v Jordaniji vključuje sirske begunce, predvsem otroke in ženske, in jim nudi izobraževanje in rehabilitacijo, prav tako pa v Jordaniji poteka projekt izobraževanja o nevarnosti min in eksplozivnih ostankov vojne. Slovenske aktivnosti v Ugandi pomagajo zagotavljati prehransko varnost in omogočajo usposabljanja za samozaposlitev – zlasti gre za begunke, ki živijo v predmestju Kampale.

Z MZZ so dodali še, da Slovenija namenja pomoč beguncem tudi preko Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA), Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR), Nujnega skrbniškega sklada EU za Afriko ter instrumenta EU za begunce v Turčiji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.