Naslovnica Svet & EU Slovenija modro povečuje gospodarske stike s Kitajsko

Slovenija modro povečuje gospodarske stike s Kitajsko

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenija je danes dobila izjemno pomemben obisk iz tujine. Na uradnem obisku se je namreč oglasil zunanji minister LR Kitajske Wang Yi. Obisk je pomemben zaradi krepitve sodelovanja med državama predvsem na gospodarskem, pa tudi na političnem področju.

Slovenija modro povečuje gospodarske stike s Kitajsko

Govora je bilo tudi o podnebnih spremembah, pobudi 17+1, zimskih olimpijskih igrah Peking 2020, multilateralizmu in vladavini prava (foto: gov.si)

 

Kitajskega zunanjega ministra Wang Yi-ja je na uradnem obisku v naši državi prvi sprejel njegov slovenski kolega z Minisrtstva za zunanje zadeve (MZZ) Miro Cerar, nato so se z njim ločeno srečali še predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik Vlade RS Marjan Šarec in tudi predsednik Državnega zbora RS Dejan Židan. Slovenija je tako visokemu gostu namenila vso potrebno pozornost, kar seveda ni naključje.

Kitajska je namreč najbolj obljudena država sveta, število prebivalcev bo kmalu doseglo neverjetnih 1500 milijonov ljudi. Z drugimi besedami – od 7,7 milijarde Zemljanov jih je 1,43 milijarde državljanov Ljudske republike Kitajske, kar je skoraj petina vseh ljudi na planetu. Kitajska ekonomija je z zadnjih treh desetletjih doživela popoln preporod, njena ekonomska rast je bila dolgo največja na svetu in tudi zato je Kitajska danes najbolj mikaven trg oziroma najbolj zaželen poslovni partner na planetu.

Od leta 2013 blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko državama povprečno narašča za 15 odstotkov vsako leto. Ta izjemno pozitiven trend rasti gospodarskega sodelovanja med državama se je nadaljevale tudi v letu 2018, saj je lani obseg blagovne menjave znašal 1,3 milijarde evrov. Kitajska je trenutno šele 1trinajsti največji partner Slovenije v mednarodni menjavi, a se bo zagotovo kmalu prebila na višji položaj.

Kitajska namreč v okviru svoje nove globalne trgovske strategije povezovanja kontinentov, ki so jo poimenovali ‘Nova svilna cesta’ in kasneje razširili v iniciativo ‘En pas, ena cesta’, že sodeluje z Luko Koper. Slovenska stran trenutno Kitajski ponuja predvsem sodelovanje glede zdravil Krke, razvoja umetne inteligence, turizma in prihodnjih zimskih olimpijskih iger.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.