Naslovnica Slovenija Ekologi brez meja vstopajo v puberteto

Ekologi brez meja vstopajo v puberteto

Avtor: Spletno Uredništvo

Ekologi brez meja so letos praznovali 10. obletnico obstoja, tudi zato je leto 2019 zanje prelomno. Ob koncu leta so tako v društvu pripravili sporočilo za javnost, v katerem so spomnili na mnoge vidike svojega desetletnega delovanja, se dotaknili sedanjih aktivnosti in razkrili svoje želje za prihodnost. 

Ekologi brez meja vstopajo v pubertetoEkologi brez meja ob letošnji akciji ‘Plastika naša vsakdanja’ (foto: Boštjan Selinšek)

 

V enem dnevu ni mogoče premakniti meja, potrebna so dolga leta delovanja, kar so Ekologi brez meja dokazali s svojim trudom. Sicer se je vse začelo nekega dne pred okroglim desetletjem, ko je ideja o čisti Sloveniji združila skupino zagnanih entuziastov. Pot se je začela s popisom in s čiščenjem divjih odlagališč, eko-navdušenci pa so hitro postali organizatorji vseslovenskih čistilnih akcij ‘Očistimo Slovenijo’ (in svetovni rekorderji po  % udeleženih prebivalcev).

Bolj kot vsi rekordi pa je pomembno dejstvo, da so ob pomoči stotisočih prostovoljcev sanirali na stotine odlagališč in iz narave odstranili več kot 20 tisoč ton odpadkov. »Izkušnje omenjenih akcij so dale povod za spoprijemanje z odpadki tam, kjer nastanejo. Tako so okoljevarstveniki pogosto še ‘pred časom’ plasirali teme, kot so pralne plenice, kozarci za večkratno uporabo, izmenjave oblačil. Na ‘menije’ medijev in odločevalcev pa so umestili še eno tabu temo – zavrženo hrano.

Vse z namenom spodbujanja preprečevanja nastajanja odpadkov doma, v organizaciji in na ravni države,« so pojasnili v društvu. Ekologi brez meja so po petih letih delovanja namreč postali člani mreže Zero Waste Europe in tako nacionalna zero waste (‘nič smeti’) organizacija za Slovenijo, ki na poti do bistvenega zmanjšanja odpadkov spremlja že devet slovenskih občin, en hotel in štiri prireditve.

Rdeča nit delovanja Ekologov brez meja je prav celotna družba z manj oz. brez odpadkov, v bodoče pa si želijo še več konkretnih trajnostnih korakov s strani države in gospodarstva, ne le ozaveščenih posameznikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.