Naslovnica Šport Slovenija jeseni proti Grčiji, Moldaviji in Kosovu

Slovenija jeseni proti Grčiji, Moldaviji in Kosovu

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je bil v Amsterdamu opravljen žreb za Ligo narodov. Slovenija bo letos jeseni nastopala v tretji skupini lige C, pomerila pa se bo z Grčijo, Moldavijo in prvič tudi s Kosovom.

Slovenija jeseni proti Grčiji Moldaviji in Kosovu Prva udeležba Slovenije v Ligi narodov je bila katastrofalna, tokrat pa bi moralo biti bolje (foto: uefa.com)  

 

Prvi krog prenovljene Lige narodov bo na sporedu med 3. in 5. septembrom, za tem pa bodo dvoboji potekali še med 6. in 8. septembrom, med 8. in 10. oktobrom, med 11. in 13. oktobrom, med 12. in 14. novembrom ter za konec še med 15. in 17. novembrom. Slovenija se je v preteklosti že srečala z Moldavijo (175. na lestvici Fife) in z bivšo evropsko prvakinjo Grčijo (54.). Proti Moldaviji so naši igrali v kvalifikacijah za SP 2006 in jo obakrat porazili.

Z Grčijo pa v doslej odigranih petih medsebojnih tekmah Slovenija še nima zmage, saj je štirikrat izgubila in enkrat igrala neodločeno. Slovenska članska nogometna reprezentanca, ki je trenutno 64. na lestvici Mednarodne nogometne zveze (FIFA), se s Kosovom (115. na lestvici) doslej še nikoli ni pomerila. Zagotovo pa bosta dvoboja s Kosovom tudi za Nogometno zvezo Slovenije (NZS) izjemno atraktivna z vidika gledalcev.

»Dobro je to, da smo se izognili dolgim potovanjem. Naš cilj je biti prvi v skupini. Skupina je atraktivna, z nekdanjim evropsko prvakom Grčijo in s Kosovom, ki zanje čase igra kot reprezentanca dobro. Z Moldavijo oziroma Kišinjevom pa sam nimam dobrih izkušenj, skoraj bi raje v Kazahstan…« je med drugim po žrebu povedal selektor slovenske ekipe z državnim grbom Matjaž Kek.

Sicer je v ligah A, B in C Lige narodov po 16 ekip, v ligi D pa sedem. Zadnjeuvrščene ekipe iz lig A, B in C bodo nazadovale v nižjo ligo, zmagovalke v ligah B, C in D pa bodo napredovale v ligo višje. “Finalni turnir, na katerem bodo igrali zmagovalci skupin iz lige A, bo med 2. in 6. junijem 2021. Branilka naslova je Portugalska, ki je obenem evropski prvak. Igrala bo v skupini 3 s Hrvaško, Švedsko in svetovno prvakinjo Francijo. Portugalci bodo 31. maja gostovali tudi v Ljubljani na prijateljski tekmi s Slovenijo,” so spomnili z NZS.

Sicer je Slovenija v prvi sezoni Lige narodov (2018/19) v ligi C in skupini 3 zasedla zadnje mesto, potem ko je proti Bolgariji, Norveški in Cipru zbrala 3 poraze in 3 remije. Zato bi morala po prvotnem tekmovalnem sistemu letos igrati v najnižji ligi. Vendar je Evropska nogometna zveza UEFA, ki jo uspešno vodi Slovenec Aleksander Čeferin, lani na zasedanju IO v Ljubljani spremenila sistem, tako da bo letos Slovenija spet v ligi C.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.