Naslovnica Svet & EU Covid 19 bo zaustavil nepotrebno in smešno selitev parlamenta EU

Covid 19 bo zaustavil nepotrebno in smešno selitev parlamenta EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Epidemija koronovirusa Covid 19 bo v strukture Evropske unije prinesla tudi nekaj pozitivnega. Tokrat bo namreč odpadla vsakomesečna masovna selitev poslancev in osebja parlamenta EU iz Bruslja v 350 kilometrov oddaljeni Strasburg.

 Covid 19 bo zaustavil nepotrebno in smešno selitev parlamenta EUTokrat bo poslopje evropskega parlamenta v Strasburgu ostalo pusto (foto: flickr.com)

 

Si predstavljate, da bi se slovenski parlament vsak mesec za en teden preselil v Portorož? Najbrž bi slovenskim davkoplačevalcem hitro prekipelo, ne glede na to, kdo bi bil mandatar. Evropski parlament pa počne točno to in sicer se za vsako plenarno zasedanje iz belgijskega Bruslja kolektivno preseli v 350 km oddaljeni francoski Strasbourg. Na srečo je izbruh epidemije koronavirusa Covid 19 ta mesec to selitev narodov preprečil.

“Danes ob 18.00 sem prejel posodobljeno poročilo zdravstvene službe Evropskega parlamenta o razvoju COVID-19, ki navaja, da so tveganja za zdravje bistveno večja, če bo plenarno zasedanje Parlamenta prihodnji teden v Strasbourgu. Na podlagi te ocene sem se odločil, da zaradi višje sile niso izpolnjeni potrebni varnostni pogoji za običajni prenos Evropskega parlamenta v Strasbourg na plenarno zasedanje naslednji teden. Plenarno zasedanje bo izjemoma potekalo v Bruslju,« je včeraj izjavil predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

Dodal je še, kako se Parlament se zavezuje, da bo plenarno zasedanje v Strasbourgu prestavil v skladu s pogodbami. Kaj je natančno želel s tem povedati, pa ni povsem jasno, saj mora Parlament EU vedno spoštovati mednarodne predpise in seveda tudi pogodbe. Vsekakor bo Covid 19 ta mesec poskrbel za lep prihranek glede stroškov delovanja parlamenta, pa tudi izgub časa s potovanji ne bo in tako se bodo lahko poslanke in poslanci Parlamenta EU z več energije posvetili svojemu delu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.