Naslovnica Gospodarstvo Slovenija je za hiter dogovor in proti krčenju sredstev za ekonomsko okrevanje

Slovenija je za hiter dogovor in proti krčenju sredstev za ekonomsko okrevanje

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri in pojutrišnjem bo v Bruslju na sporedu izjemno pomembno zasedanje Evropskega sveta, saj bodo na njemu odločali o večletnem finančnem okviru EU za obdobje 2021-2027, o instrumentih za okrevanje gospodarstva EU po pandemiji koronavirusa ter se seznanili s prednostnimi nalogami nemškega predsedstva Sveta EU do konca leta 2020. 

Slovenija je za hiter dogovor in proti krčenju sredstev za ekonomsko okrevanje

Od pričetka pandemije so minili natanko štirje meseci, vrhovne strukture EU pa se še vedno niso dogovorile ne o finančnem, ne o pravno-formalnem vidiku okrevanja gospodarstev držav članic (foto: FB Charles Michel)

 

Še pred jutrišnjim zasedanjem Evropskega sveta, ki ga sestavljajo voditelji držav ali vlad držav članic EU, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik, oziroma v tem primeru predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, so se prek videokonference sestali predstavniki ministrstev (držav članic EU), pristojnih za evropske zadeve. Zaradi finančnih razhajanj se namreč obeta vroč konec tedna.

Pričakovanja držav članic in različnih struktur EU so namreč različna. Slovenska stran zagovarja hiter dogovor o predlaganem večletnem finančnem okviru ter instrumentu za okrevanje in nasprotuje predvidenim krčenjem sredstev večletnega finančnega okvira, še posebej glede višine sredstev za kohezijsko politiko in Sklada za pravičen prehod. Pav tako Slovenija nasprotuje spreminjanju kriterijev glede razdelitve sredstev novega mehanizma za okrevanje.

»Državni sekretar Dovžan je izrazil nenaklonjenost Slovenije do povečanja rabatov za nekatere države neto plačnice, ki ga predvideva predlog predsednika Evropskega sveta. Ocenil je, da bi digitalni davek, ki ga je Komisija predlagala za leto 2021, lahko služil kot novi lastni vir proračuna EU. S tem bi se tudi zmanjšal pritisk na nacionalne proračune pri financiranju novega instrumenta za okrevanje,« so slovenska stališča zaokrožili na Ministrstvu za zunanje zadeve.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.