Naslovnica Gospodarstvo Slovenija je tudi tretjič požela veliko zanimanja na Pre-Expu

Slovenija je tudi tretjič požela veliko zanimanja na Pre-Expu

Avtor: Spletno Uredništvo

 Organizatorji svetovne razstave Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije Covid 19 prestavljena za leto dni, v tem vmesnem času izvajajo niz virtualnih dogodkov, ki so jih združili v poseben ‘Pre-Expo’ program. Tokrat je bil na vesti spletni dogodek na temo ‘Znanja in izobraževanja’, Slovenija pa je tudi tokrat igrala opazno vlogo.

Slovenija je tudi tretjič požela veliko zanimanja na Pre ExpuSpektakularno prizorišče svetovne razstave Expo Dubaj 2021 (foto: expo2020dubai.com)

 

Organizatorji svetovne razstave Expo Dubaj 2020, ki je bila zaradi pandemije koronavirusa prestavljena na leto 2021, so izpeljali že tretjega v nizu približevalnih spletnih dogodkov, s katerimi želijo premostiti mesece čakanja na začetek in obenem dodatno promovirati razstavo. Tokrat je bila osrednja tema tega ‘Pre-Expo’ programa poimenovana ‘Znanje in izobraževanja’, Slovenija pa je tudi tokrat odigrala opazno vlogo.

»Na pre Expo virtualnem dogodku je predstavila mentorski program Odprto izobraževanje za boljši svet (Open Education for a Better World), ki poteka pod okriljem Instituta Jožef Stefan in Univerze v Novi Gorici. Virtualni pre Expo dogodek na temo Znanja in izobraževanja je bil namenjen vsebinam, ki so povezane s prihodnostjo izobraževanja, prebojnim dosežkom na tem področju in inovativnim idejam,« so med drugim pojasnili z Javne agencije Spirit Slovenija.

Ta agerncije sicer skrbi za slvoensko udeležbo na tem in podobnih mednarodnih dogodkih. Slovenija je že vrsto let vodilna sila v prihodnost usmerjenih pobud na področju izobraževanja in slovenski strokovnjaki z različnih znanstvenih področij so pomembno prispevali k razvoju naprednih orodij za izobraževanje ter globalno izmenjavo znanja. Med najbolj naprednimi orodji pa je zagotovo umetna inteligenca (AI), katere razvoj se je v Sloveniji začel že leta 1972.

»Za pionirja na področju umetne inteligence v Sloveniji velja Institut Jožef Stefan (IJS), kjer so z raziskovanjem Al začeli že leta 1972, in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer so leta 1981 ustanovili prvi laboratorij (LAI). Danes v Sloveniji na tem področju deluje okrog 30 raziskovalnih organizacij in skoraj 200 raziskovalcev, kar Slovenijo uvršča med vodilne države pri številu raziskovalcev umetne inteligence na prebivalca,« so še dodali na agenciji.

Slovenija je na prvih dveh spletnih dogodkih predstavila svoje dosežke na področju vesoljskih tehnologij ter razvoja mest in podeželja, tudi uporaba AI na področju izobraževanja in predstavitev slovenskih praks oz. izkušenj s tega področja pa je požela veliko zanimanja z vseh koncev sveta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.