Naslovnica Slovenija Slovenija je s prodajo jugoslovanskih objektov zaslužila že več kot 3,6 milijona

Slovenija je s prodajo jugoslovanskih objektov zaslužila že več kot 3,6 milijona

Avtor: Spletno Uredništvo

28 let po razpadu SFRJ so države naslednice nekdanje skupne države uspele prodati zgradbo, v kateri je bilo nekdanje veleposlaništvo v nemški prestolnici Bonnu. Sloveniji bo od kupnine pripadlo nekaj več kot pol milijona evrov.

 Slovenija je s prodajo jugoslovanskih objektov zaslužila že več kot 36 milijonaAmbasada v Bonnu je bila vsaj četrt stoletja povsem zapuščena, zato seveda danes ni v najboljšem stanju (foto: gov.si)

 

28 let po razpadu SFRJ še vedno nismo razčistili vse glede nekoč skupnega premoženja. Tako so nazadnje države naslednice nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije pravkar uspele prodati stavbo, v kateri je bilo nekoč veleposlaništvo SFRJ v nemškem Bonnu. Zanjo so iztržile preko 3,7 mio EUR, kar v skladu s ‘Sporazumom o nasledstvu’ pomeni, da bo Sloveniji pripadlo dobrih 500.000 evrov, oziroma 14 odstotkov zneska.

»Objekt nekdanjega veleposlaništva v Bonnu, ki se nahaja v bližini reke Ren, na naslovu Schlossallee 5, je bil zgrajen pred več kot 40 leti in meri 5.400 m2 (skupaj stavba in vrt). Zgradba je zapuščena in v slabem stanju, saj se zadnjih 20 let ni uporabljala. Kot zadnji veleposlanik SFRJ v takratni ZRN, je veleposlaništvo nekdanje države od leta 1989 do 1991 vodil slovenski diplomat, veleposlanik dr. Boris Frlec,« so pojasnili z Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Države naslednice pokojne Jugoslavije so poleg nepremičnine v Bonnu, v zadnjem letu in pol skupaj prodale tudi rezidenco nekdanje SFRJ v New Yorku in veleposlaništvo oz. rezidenco nekdanje SFRJ v Tokiu. Republika Slovenija je iz naslova skupnih prodaj navedenih treh sukcesijskih nepremičnin pridobila več kot 3,6 milijona evrov, države naslednice pa trenutno skupaj prodajajo tudi Misijo nekdanje SFRJ v New Yorku in veleposlaništvo oz. rezidenco v švicarskem Bernu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.