Naslovnica Slovenija Slovenija je prva na svetu glede darovanja organov in tkiv

Slovenija je prva na svetu glede darovanja organov in tkiv

Avtor: Spletno Uredništvo
Države članice EU vsako drugo oktobrsko soboto obeležujejo ‘Evropski dan darovanja organov in tkiv’. Ob tej priložnosti so letos so na zavodu Slovenija-transplant organizirali  konferenco za medije, na kateri so javnosti predstavili svoje aktivnosti, aktualno problematiko tega področja in tudi svojo prenovljeno spletno stran.
Slovenija je prva na svetu glede darovanja organov in tkiv

Prizor z novinarske konference ob ‘Evropskem dnevu darovanja organov in tkiv’ (foto: FB Slovenija-transplant)

Osrednje sporočilo letošnjega ‘Evropskega dneva darovanja organov in tkiv’ je bilo, da ima vsak ima pravico in možnost odločanja glede darovanja organov, po dobrem premisleku in brez nobene prisile. Sicer se je Slovenija med vsemi državami, ki imajo zgolj program darovanja po ugotovljeni možganski smrti, v lanskem letu 2022 uvrstila na prvo mesto na svetu, prav tako je bila prva po deležu presajenih src glede na število prebivalcev.

»Evropski dan darovanja je vsakoletna priložnost, da se javno zahvalimo svojcem, ki so ob izgubi bližnje osebe sprejeli odločitev in podprli darovanje organov, vsem, ki so se glede darovanja že opredelili in številčnim strokovnim ekipam, ki sodelujejo v postopkih od darovanja do presaditve. Zaupanje in sodelovanje vseh pripelje do tako dobrih rezultatov,« je na tiskovni konferenci povedal Andrej Gadžijev, dr. med in direktor Slovenija-transplant.

Na Zavodu Slovenija-transplant so sicer ob tej priložnosti javnosti predstavili tudi svojo prenovljeno spletno stran (slovenija-transplant.si). V času informacijskega kaosa in poplave vsaj delno lažnih novic bo novo spletišče uporabnikom in uporabnicam zagotavljalo prijazen, popolnoma verodostojen in zelo uporaben vir za informiranje in izobraževanje o postopkih darovanja in presaditve organov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.