Naslovnica Slovenija Slovenija je pravkar sprejela novo proti-kadilsko strategijo

Slovenija je pravkar sprejela novo proti-kadilsko strategijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za zdravje že desetletja izvaja različne ukrepe, ki so pozitivno pripomogli k vplivanju na upad deleža kadilcev v državi. Pred dnevi pa je luč sveta ugledala tudi nova državna ‘Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka’ za obdobje 2022- 2030.
Slovenija je pravkar sprejela novo proti-kadilsko strategijo

Kupček cigaret (foto: maxpixel.net)

Z Ministrstva za zdravje (MZ) so na predstavitveni novinarski konferenci poudarili, da je bila nova ‘Strategija za zmanjševanje posledic rabe tobaka’ medresorsko usklajena in da vsebuje primere ureditev v drugih državah Evropske unije, predvideva nacionalni zakonodajni okvir, dodatno ureja stanje na področju uporabe tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov v Sloveniji ter navaja tudi predloge za nove ukrepe.

»Dolgoročna vizija strategije je, da bi do leta 2040 Slovenija postala družba brez tobaka. To pomeni, da delež prebivalcev, starih 15 let in več, ki bo uporabljal tobačne ne bo presegal 5 %. Med cilji, ki jih zastavlja do leta 2030 pa je zmanjšati delež kadilcev med prebivalci, starimi 15 let in več s 23,2 % na 15% ter zmanjšati delež dnevnih kadilcev s 17,4 % na 12%,« so ob tem še pojasnili z Ministrstva za zdravje.

Udeleženci konference so predstavili še vse preostale temeljne cilje strategije, kot so zmanjševanje razširjenost kajenja, zmanjševanje uporabe povezanih in drugih nikotinskih izdelkov, zmanjševanje neenakosti v kajenju, zmanjševanje izpostavljenosti tobačnemu dimu in izboljšanje izvajanje zakonodaje. Ukrepi in aktivnosti sprejete strategije, ki velja za obdobje 2022-2030 so razdeljeni v 7 večjih sklopov.

Financiranje aktivnosti in ukrepov strategije pa bo zagotovljeno iz več virov – iz sredstev državnega proračuna, programov  Evropske unije, sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in tudi iz proračunov lokalnih skupnosti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.