Naslovnica Gospodarstvo Promet na Brniku spet postaja precej bolj živahen

Promet na Brniku spet postaja precej bolj živahen

Avtor: Spletno Uredništvo
S Slovenske turistične organizacije in s podjetja Fraport, ki upravlja z letališčem na Brniku, prihajajo novice o pozitivnem trendu rasti potniškega prometa. Promet na Brniku se torej opazno popravlja, vendar naj bi po napovedih združenja letališč ACI World potniški promet po vsem svetu pred-koronske ravni ponovno dosegel šele leta 2026.
Promet na Brniku spet postaja precej bolj živahen

Tudi na Brniku komaj čakajo na poletni višek sezone (foto: fraport-slovenija.si)

Po odpravi številnih proti-koronskih omejitev tudi potniški promet na osrednjem slovenskem letališču na Brniku spet postaja precej bolj živahen. Po podatkih Slovenske turistične organizacije (STO) in podjetja Fraport, ki upravlja z letališčem, je namreč v prvih štirih mesecih letošnjega leta prek Brnika potovalo ogromno več potnikov, kot jih je potovalo v enakem obdobju lanskega leta.

»Prejšnji mesec so na ljubljanskem letališču oskrbeli 70.124 potnikov, skoraj osemkrat (668 %) več kot aprila 2021 in tako so že skoraj dosegli ravni obsega prometa v lani prometno najmočnejšem avgustu. V prvih štirih mesecih leta je skupaj prek Brnika potovalo 198.079 potnikov, kar sedemkrat več (596%) kot v enakem obdobju lani,« pravijo s Slovenske turistične organizacije in s podjetja Fraport.

Še boljše številke se napovedujejo že za mesec maj, saj se je že razživela sezona čarterskih letov, pravi višek pa bo seveda na sporedu poleti – predvsem julija in avgusta. Poleti bo moč  v vrhuncu sezone z Brnika potovati s 15 prevozniki neposredno na 19 destinacij, prek pomembnih letalskih vozlišč pa bodo potniki lahko odšli na vse konce sveta. V najbolj prometnem avgustu je predvidenih 140 letov na teden.

Sicer je bila trenutno zadnja obnovljena povezava Lufthanse v München z dnevnimi leti, konec maja naj bi ponudbo letov v London z leti na Heathrow dopolnil British Airways, junija naj bi bili ponovno na voljo leti prevoznika Israir v Tel Aviv in Air Montenegra v črnogorski Tivat. Dvakrat dnevne lete na pariški Charles de Gaulle pa z junijem napoveduje Air France, ki trenutno ponuja en let na dan.

V poletni ponudbi slovenskih turističnih agencij, ki organizirajo čarterje z ljubljanskega letališča, bodo po zadnjih napovedih destinacije v Turčiji, Španiji, na številnih različnih grških otokih, v Jordaniji, na Madeiri, v Egiptu, na Malti, na Azorih, Tuniziji, Črni gori, Albaniji, na Nizozemskem, Italiji, na Islandiji, Latviji in na Zanzibarju. Prek Brnika naj bi letos potovalo okoli 880.000 potnikov, kar še vedno 49 % manj kot leta 2019.

Po napovedih združenja letališč ACI World naj bi globalni potniški promet pred-koronske ravni ponovno dosegel šele leta 2026.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.