Naslovnica Slovenija Slovenija bo do leta 2033 prenehala uporabljati premog

Slovenija bo do leta 2033 prenehala uporabljati premog

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bila sprejeta nova državna strategija za prenehanje rudarjenja in uporabe premoga. To naj bi se zgodilo do leta 2033, že v prvih 6 letih pa naj bi za to namenili skoraj 250 milijonov evrov. Sprejem strategije je bil nujen zaradi usklajevanja s politikami EU glede Zelenega prehoda in doseganja podnebne nevtralnosti.
Slovenija bo do leta 2033 prenehala uporabljati premog

Slovenija bo do leta 2033 prenehala uporabljati premog (foto: FB Premogovnik Velenje)

Pravkar sprejeta slovenska ‘Nacionalna strategija za izstop iz premoga’ predvideva prenehanje obratovanja šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) in pridobivanja lignita v Savinjsko-Saleški (SAŠA) regiji najpozneje do leta 2033. Dvanajstletni scenarij prehoda navaja seznam ciljev in serijo ukrepov za dosego teh ciljev, ki zajemajo vse vidike pravičnega prehoda v podnebno nevtralno gospodarstvo.

Ob sprejemu nove strategije je Vlada Republike Slovenije naročila Ministrstvu za infrastrukturo (MZI), da pripravi ‘Predlog zakona o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje’, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) pa naložila, da spiše ‘Predlog zakona o gospodarskem prestrukturiranju Savinjsko-Šaleške regije’. Poudarek bo na pravičnem prehodu – gre za blagostanje ljudi, ki so povezani s premogovno panogo.

»Strategija opredeli leto 2033 kot leto, ko bo RS najpozneje prenehala z rabo premoga za proizvodnjo električne energije, zapiralna dela pa bodo potekala predvidoma še 15 let po zaključku aktivnega kopa. Strategija opredeli proces celovitega družbenega in gospodarskega prestrukturiranja obeh regij, identificira ustrezne finančne vire na nacionalni in EU ravni ter način upravljanja procesa pravičnega prehoda,« piše v novem dokumentu.

Ob tem je potrebno spomniti, da v novem dokumentu ni govora le o regiji SAŠA, ampak tudi o Zasavju, da je ob pravičnem prehodu na zeleno gospodarstvo pomemben tudi vidik varovanja in ohranjanja okolja ter da naj bi nova strategija ustvarila tudi sinergije pri izvajanju prehoda med obema slovenskima premogovniškima regijama prek skupnih projektov, prenosa dobrih praks in izkušenj.

Zaradi pravkar sprejete Nacionalne strategije opuščanja premogovništva in jasni časovnici predvidenih ukrepov bo Sloveniji in obema regijama omogočen dostop do sredstev Sklada za pravičen prehod Evropske unije, v okviru katerega je za našo državo v že v prvem šestletnem obdobju (od leta2021 do leta 2027) na voljo kar 248,38 milijonov evrov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.