Naslovnica Šport Slovenija bi gostila še evropsko prvenstvo odbojkaric, a ne za vsako ceno

Slovenija bi gostila še evropsko prvenstvo odbojkaric, a ne za vsako ceno

Avtor: Spletno Uredništvo

 Slovenska moška odbojka se je v zadnjem desetletju povzpela v evropski in svetovni vrh, sedaj pa na svoj kakovostni preskok čakajo tudi dekleta. Morda se jim bo priložnost nasmehnila leta 2023, ko bi lahko Slovenija so-gostila žensko evropsko prvenstvo. A bi bilo delo potrebno načrtno zastaviti že sedaj. 

Ne glede na letošnje uspehe odbojkarjev predsednik OZS Metod Ropret ostaja z obema nogama na realnih tleh (foto: OZS/Jurij Kodrun/Aleš Oblak)

 

Letošnje moško evropsko odbojkarsko prvenstvo, kjer je bila Ljubljana v vlogi so-gostitelja, je ponudilo nabito polne Stožice, klasično ‘slovensko’ odlično organizacijo in novo srebrno odličje moške izbrane vrste. Zadovoljni so bili na Odbojkarski zvezi Slovenije (OZS), zadovoljni so bili gledalci, zadovoljni pa so bili tudi pri krovni evropski odbojkarski organizaciji CEV. Zato ne čudi, da so prav s strani CEV pred kratkim Sloveniji neuradno predlagali, naj se poteguje še za organizacijo EP za odbojkarice leta 2023.

»Na podelitvi priznanj evropske zveze za dosežke v letu 2019 v Bolgariji se je zelo veliko govorilo o Sloveniji in septembrskem evropskem prvenstvu. Tako na CEV kot v drugih zvezah se zavedajo, koliko je Slovenija prispevala k temu, da je letošnje prvenstvo tako izjemno uspelo. Tudi zato absolutno razmišljamo o organizaciji prvenstva za ženske 2023. Prvenstvo 2021 bi za to generacijo po mnenju stroke, ki ga delim tudi sam, prišlo prezgodaj, medtem ko bi bilo 2023 tisto leto, ki bi bilo primerno.

Menim, da podporo države bomo vsekakor imeli, saj smo se letos zares dokazali. Počasi bo nastopil čas, da začnemo oblikovati kandidaturo,« je o resnosti slovenske kandidature povedal predsednik OZS Metod Ropret. Predsednik pa se zaveda, da je potrebno dobro pretehtati vse vidike kandidature, začenši s finančnim delom. Kotizacija za organizacijo letošnjega moškega evropskega prvenstva je znašala 375.000 evrov, do leta 2023 pa bi lahko znesek narasel skoraj do milijona evrov.

Povpraševanje po organizaciji tovrstnih tekmovanj namreč raste, česar se na CEV zavedajo in temu primerno napihujejo znesek, ki jim ga mora država organizatorica nakazati. Po drugi strani pa je enako pomembno, da se bi že sedaj zastavil skupen srednjeročni delovni načrt. Zato bo potrebno najprej zbrati zagotovila vseh vpletenih (reprezentantk, trenerjev oz. stroke in vseh struktur OZS), da bo v naslednjih štirih letih vse podrejeno evropskemu prvenstvu, sicer kandidatura in vse predvidene aktivnosti ne bi imele smisla.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.