Naslovnica Slovenija Slovenci bodo odslej pomagali tudi pri poplavah v tujini

Slovenci bodo odslej pomagali tudi pri poplavah v tujini

Avtor: Spletno Uredništvo
Enote Uprave RS za zaščito in reševanje, specializirane za prečrpavanje večjih količin vode, so pravkar dobile poseben certifikat s strani Evropske komisije. Tako so postale druga mednarodno certificirana slovenska enota na področju zaščite, reševanja in pomoči.
Pripadniki enote SI HCP za prečrpavanje večjih količin vode v akciji (foto: Uprava RS za zaščito in reševanje)

Že pred časom so v izpostavah Uprave RS za zaščito in reševanje Brežice, Celje, Kranj, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica in Ptuj vzpostavili delovanje regijskih enot za prečrpavanje vode (EPV), ki so specializirane za delovanje ob poplavah. Vse te regijske enote na državni ravni skupaj tvorijo celovito slovensko enoto za prečrpavanje večjih količin vode, ki se z mednarodno kratico imenuje SI HCP (HCP – angleško High Capacity Pumping).

»Proces certificiranja enote je potekal v treh fazah (seznanitveni obisk, teoretična in praktična vaja) ter bil uspešno zaključen na mednarodni praktični vaji na temo poplav v Romuniji oktobra letos. Še pred formalnim zaključkom projekta je enota s strani Evropske komisije prejela uradni certifikat in tako postala druga mednarodno certificirana slovenska enota na področju zaščite, reševanja in pomoči,« so pojasnili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Tako se bo odslej enota SI HCP ob poplavah v tujini lahko odzvala že v dvanajstih urah po aktivaciji Evropskega nabora za nujni odziv (ECPP). Enota je sicer povsem samozadostna glede potrebne energije za delovanje, skladiščenj in vzdrževanja opreme, informacijsko-komunikacijske tehnologije, zavetja, higienskih kapacitet ter glede hrane, vode in zdravstvene oskrbe za osebje.

SI HCP lahko kjerkoli neprekinjeno deluje sedem dni zapored, s primerno pripravljenimi rotacijami personala pa je možno tudi njeno neprekinjeno delovanje v trajanju treh tednov. Slovenija se je uvrstitvijo enote SI HCP v Evropski nabor za nujni odziv (ECPP) pridružuje drugim državam, ki že imajo vzpostavljene tovrstne mednarodne zmogljivosti za hiter odziv ob poplavah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.