Naslovnica Gospodarstvo Slovencev kar za 178 odstotkov več, Italijanov pa za 71 odstotkov manj

Slovencev kar za 178 odstotkov več, Italijanov pa za 71 odstotkov manj

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub letošnji pandemiji koronavirusa iz piranske občine prihajajo zelo spodbudni rezultati o obisku turistov. Tako so v prvih osmih mesecih letošnjega leta že zabeležili dve tretjini lanskih prenočitev, poleg tega pa so septembrske številke še boljše, saj je hotelskih nočitev še več kot lani. 

Slovencev kar za 178 odstotkov več Italijanov pa za 71 odstotkov manjTudi po zaslugi rdečega fička so domači gostje letos rešili turistično sezono v Portorožu in Piranu (foto: SJ)

 

Kljub globalni pandemiji koronavirusa, ki je turistični industriji po celem svetu povzročila velikanske težave, pa iz piranske občine prihajajo zelo spodbudni rezultati glede dosedanjega obiska turistov. S Turističnega združenja Portorož  (TZP) so namreč sporočili, da so v mesecu avgustu v občini Piran skupno našteli več kot 94.000 prihodov gostov, kar je za 2 odstotka več kot v mesecu avgusta leta 2019.

Ti obiskovalci so ustvarili skoraj 356.000 prenočitev, kar je v primerjavi z lanskim letom za odstotek več. Največ prenočitev je bilo zabeleženih v hotelskih poslopjih, čeprav je zaprtje štirih večjih hotelov, ki skupno premorejo približno 16 odstotkov vseh hotelskih ležišč v občini, prav za toliko znižalo številke o hotelskih nočitvah. Po drugi strani pa so bile precej boljše številke glede ostalih oblik namestitve (zasebne sobe, avtokampi…).

Portoroški turistični delavci so namreč v tem segmentu našteli kar za 20 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lanskega leta. Seveda ni težko uganiti, da se je letos spremenila struktura gotov in sicer v prid domačim obiskovalcem. “Po nacionalnosti so tudi avgusta močno prevladovali slovenski gostje, ki so ustvarili dve tretjini vseh prenočitev v občini Piran. V primerjavi z lani je bilo domačih prenočitev kar 178 % več,” so sporočili s TZP.

Če je bilo Slovencev letos rekordno več, pa je bilo Italijanov rekordno manj – v primerjavi z lanskim letom je bilo nočitev kar za 71 odstotkov manj. Po podatkih FURS-a občina Piran še vedno vodi po številu unovčenih turističnih bonov. Do 23. avgusta je bilo namreč unovčenih kar 86.816 bonov v vrednosti 13,3 milijona evrov. Zasluge za to ima tudi kampanja ‘Nazaj v Portorož in Piran’, ki je z rdečim fičkom v glavni vlogi presegla vsa pričakovanja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.