Naslovnica Slovenija Sledi saniranje posledic ekstremnih neviht zadnjih dni

Sledi saniranje posledic ekstremnih neviht zadnjih dni

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija je v primežu novega vročinskega vala, medtem pa se še odpravljajo posledice ekstremnih neviht minulih dni. Občine naj bi že v prihajajočem tednu pripravile ocene intervencijskih stroškov, posebna pozornost pa bo namenjena tudi hudo poškodovani zgodovinski dediščini Partizanske bolnice Franja.
Sledi saniranje posledic ekstremnih neviht zadnjih dni

Po močnem neurju z vetrolomom cestne površine skorajda ni moč videti (foto: Zavod za gozdove Slovenije)

V zadnjih dneh so več krajev po Sloveniji prizadele izjemno močne nevihte z obilnimi padavinami, močnimi vetrovi, točo in s poplavljanjem hudournikov. Delno so bila neurja napovedana, delno pa sploh ne, Vse to je povzročilo ogromno škodo. Najbolj so bili prizadeti stanovanjski, javni in gospodarski objekti, cestna in električna infrastruktura, padlo pa je tudi veliko dreves – prve ocene so govorile o približno 150.000 m3 podrtega drevja.

Posebej močno je bila poškodovana Partizanska bolnica Franja, ki je kulturni spomenik državnega pomena, nosilec Znaka evropske dediščine in je tudi vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. Zato so se že dan po prvem neurju po vsej Sloveniji pričeli vrstiti ogledi različnih predstavnikov občinskih in državnih javnih služb oziroma lokalnih in vladnih organov, ki še potekajo in bodo potekali tudi v naslednjih dneh.

»Iz prvih ocen na terenu in odziva prizadetih občin ocenjujemo, da so poleg velike gmotne škode na stvareh, prav tako nastali veliki intervencijski stroški reševalnih sestavov ob neposrednem izvajanju najnujnejših nalog zaščite, reševanja in pomoči prizadetim v neurjih, ki jih prizadete občine ne bodo zmogle pokriti brez pomoči države,« so pojasnili z Ministrstva za obrambo in Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zato pozivajo vse občine, ki so jih prizadele vremenske ujme, da čim prej pripravijo ocene upravičenih intervencijskih stroškov, saj bodo tako tudi hitreje dobile nakazana sredstva. Jasno pa je, da bo ekstremnih vremenskih pojavov, ki so najbolj viden izraz podnebnih sprememb, v prihodnje še več.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.