Naslovnica Magazin Inovativna slovenska rešitev za preobremenjeno zdravstvo

Inovativna slovenska rešitev za preobremenjeno zdravstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Digitalizacija zdravstva je v Sloveniji trenutno ena bolj vročih tem, med drugim je Vlada RS junija sprejela predlog ‘Zakona o digitalizaciji zdravstva’. Cilj je učinkovitejše delovanje zdravstvenega sistema, pri tem pa je upoštevati tako vidike pacientov, kot tudi zaposlenih. Za slednje sta izjemno pomembna urnik in razporeditev nalog, prav zato so v gorenjskem IT-podjetju razvili novo rešitev, ki bo zaposlene razporejala s pomočjo evolucijske umetne inteligence.
Inovativna slovenska rešitev za preobremenjeno zdravstvo

Ko vlada pomankanje kadrov, je racionalno razporejanje zaposlenih še toliko bolj pomembno (foto: pxhere.com)

Težave s pomanjkanjem zdravstvenih delavcev se ne pojavljajo le v Sloveniji, ampak tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pričakuje, da bo leta 2030 najbrž po vsem svetu skupno primanjkovalo kar 10 milijonov zdravstvenih delavcev. Zaradi pomanjkanja kadra pa v slovenskem zdravstvenem sistemu že prihaja do težav pri porazdelitvi delovne sile in pri preobremenjenosti zaposlenih.

V gorenjskem podjetju Algit so tako prišli do zamisli, da bi namesto zamudnega in pogosto neučinkovitega sestavljanja urnikov s strani neke osebe, raje uporabili nekaj bolj pametnega – evolucijsko umetno inteligenco. Tako so razvili rešitev, imenovano ‘WoShi’, ki zaposlene v zdravstvu razporeja bolj učinkovito in je prijaznejša do zdravstvenih delavcev, saj naj bi predvsem v največjih ustanovah omogočila do 10 odstotkov manj nadur.

Namesto sestavljanja razporeda dela na tradicionalen način, za kar lahko pristojna osebe potrebuje ogromno časa in mora pri tem še poslušati raznorazne pripombe, bo z novo rešitvijo vse potekalo hitreje, brez zamudnih pripomb in nepotrebnih nesoglasij med sodelavci.

»Sedaj lahko s programom WoShi urnik za 80 zaposlenih medicinskih sester sestavijo veliko hitreje in bolj učinkovito. Prav tako se je zmanjšalo število želja s strani delavcev, saj na dolgi rok vsi dobijo bolj ‘fer’ razpored z enakomerno razporeditvijo vikendov, nočnih in prazničnih delavnikov,« so še pojasnili v sporočilu za javnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.