Naslovnica Gospodarstvo Prve neposredne evropske investicije za visoko inovativna podjetja

Prve neposredne evropske investicije za visoko inovativna podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je včeraj najavila, da bo prek novega sklada Evropskega sveta za inovacije 42 podjetij skupaj prejelo približno 178 milijonov evrov. S tem denarjem bodo financirali razvoj in širitev prodornih inovacij, predvsem na področju zdravja, krožnega gospodarstva napredne proizvodnje.

Denar bo namenjen načrtno in sicer za področja zdravstva, gospodarstva ter tehnologije (foto: pixabay.com)

 

Evropska komisija bo pričela z neposrednimi naložbami lastniškega kapitala prek novega sklada Evropskega sveta za inovacije. 42 evropskih podjetij bo skupaj prejelo približno 178 milijonov evrov, gre pa za visoko inovativna zagonska podjetja ter mala in srednja podjetja (MSP). Sredstva bodo namenjena za razvoj in inovacije na področju zdravja, krožnega gospodarstva, napredne proizvodnje in še za nekatera druga področja.

„Ta nova oblika financiranja, s katero se kombinirajo nepovratna sredstva in lastniški kapital, je na voljo samo prek Evropskega sveta za inovacije. Premostila bo vrzel v financiranju visoko inovativnih podjetij, sprostila dodatne zasebne naložbe in jim omogočila širitev v Evropi,“ je ob tem dejala Evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Evropska komisija bo sicer prvič vložila lastniški ali navidezni lastniški kapital neposredno v zagonska podjetja in sicer bodo to naložbe lastniškega kapitala, kombinirane z nepovratnimi sredstvi. Pri tem pričakujejo, da bodo lastniški deleži znašali 10 % do 25 %. Sicer je bilo od decembra 2019 za financiranje v vrednosti več kot 563 milijonov evrov nepovratnih sredstev izbranih kar 293 evropskih podjetij, od teh pa naj bi jih 159 tudi prejelo nove finačne naložbe iz sklada Evropskega sveta za inovacije.

Kot so pojasnili s Komisije EU, je prvih 42 podjetij uspešno prestalo postopke ocenjevanja in preverjanja, za preostalih 117 podjetij pa postopki še tečejo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.