Naslovnica Slovenija Drugi del skupne vaje za odzivanje na krizne razmere v EU

Drugi del skupne vaje za odzivanje na krizne razmere v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Pričel se je drugi del skupne vaje kriznega upravljanja v EU, ki je namenjena večanju sposobnost EU za odzivanje na krizne razmere z elementi hibridnega delovanja ter izboljšanju sodelovanja z Natom. Vaja se imenuje PACE EU IR22, na njej sodeluje tudi Slovenija.
Drugi del skupne vaje za odzivanje na krizne razmere v EU

Poslopje Uprave za pomorstvo RS (foto: SJ)

Včeraj se je pričel drugi del skupne vaje kriznega upravljanja v EU, ki so jo uradno poimenovali ‘Parallel and Coordinated Exercise EU Integrated Resolve 2022’, oziroma s kratico ‘PACE EU IR22’. V prvem delu te obsežne mednarodne vaje se je pripravljalo načrte za akcijo kriznega odzivanja ‘Skupne varnostne in obrambne politike EU’, ta priprava pa je trajala kar dolgo – od 19. septembra do 23. oktobra.

V drugem delu pa je po načrtovanju na vrsti še operativni del, ki bo po včerajšnjem začetku trajal do petka 18. novembra. Vaja poteka na sedežih različnih institucij, agencij, organov in predstavništev EU ter v državah članicah EU. »Namen vaje je izboljšati in okrepiti sposobnost EU pri odzivanju na krizne razmere z elementi hibridnega delovanja ter izboljšati sodelovanje z Natom, skladno s konceptom skupnih in koordiniranih vaj.

Namen vaje je tudi preverjanje specifičnih ciljev EU s področja dela Vojaškega odbora, Skupne varnostne in obrambne politike – Odbora za krizno načrtovanje in izvajanje, vojaškega osebja EU, Poveljstva za operacije in Poveljstva EU sil,« so pojasnili z Ministrstva za obrambo in dodali, da v naši državi na vaji sodelujejo ministrstva, vladni uradi, agencije in službe ter tudi nekatere gospodarske družbe.

Scenarij vaje predvideva, da se slovenske institucije aktivno odzovejo na vnaprej predvidene izmišljene, oziroma morebitne dogodke, incidente in nevarnosti. Pri tem bodo udeleženci preizkusili delovanje celotnega nacionalnega načrta odzivov za področji transporta in pomorstva. Če je vpleteno pomorstvo, pa to pomeni, da na vaji sodeluje Uprava za pomorstvo RS in najbrž tudi strukture Luke Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.