Naslovnica Svet & EU Dogovor EU in ostalih držav Sredozemlja o ribiških politikah

Dogovor EU in ostalih držav Sredozemlja o ribiških politikah

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija in ostale države Sredozemlja so sprejele prvi dogovor o skupnih večletnih načrtih za področje ribiških politik. Gre za zgodovinski dogovor, ki obsega 5 ribolovnih območij oziroma podregij in še vrsto drugih ukrepov.
Dogovor EU in ostalih držav Sredozemlja o ribiških politikah

Brez sodelovanja in načrtovanja bo najbrž kmalu zmanjkalo rib, potem pa bo izumrlo tudi ribištvo (foto: SJ)

Razni predeli Sredozemlja so bili, vsaj kar se tiče ribjega življa, izropani že pred proglasitvijo samostojne Slovenije, sploh nekateri v bližini španskih obal. Kasneje so te in podobno osiromašene zone marsikje proglasili za naravne rezervate, a se ribji staleži vseeno obnavljajo zelo počasi. Po drugi strani pa prebivalstvo v vseh državah Sredozemlja in EU narašča, zato narašča tudi potreba po morski hrani in je regulacija postala neizogibna nujnost.

Na 45. letnem zasedanju Generalne komisije za ribištvo v Sredozemlju (GFCM) so se tako države EU in preostale države Sredozemlja prvič dogovorile za oblikovanje petih skupnih načrtov upravljanja (MAP), ki temeljijo na načelih skupne ribiške politike (SRP). EU pa bo tudi finančno podprla izvajanje vseh ukrepov in nove strategije GFCM 2030 z letno donacijo v višini 8 milijonov evrov.

»Zahvaljujoč skupnim prizadevanjem Komisije EU, držav članic EU in vseh obalnih držav je GFCM soglasno sprejel 21 ambicioznih ukrepov, vključno z 19, ki jih je predstavila EU, za upravljanje in nadzor ribištva, ribogojstva in zaščite občutljivih habitatov v Sredozemskem in Črnem morju. Novi večletni načrti bodo zajemali podregije Alboransko morje v zahodnem Sredozemlju, Sicilsko ožino, Jonsko morje in Levantsko morje,« so pojasnili s Komisije EU.

EU, Maroko in Alžirija pa so se dogovorili tudi o časovnem načrtu za vzpostavitev prvega ribolovnega območja skupnega ribolova z reguliranim dostopom (FRA), s čemer bi radi pripomogli k boljšim rezultatom programa Alboran za zaščito staležev že kritično ogrožene orade. Poleg tega je GFCM sprejel še dva skupna mednarodna inšpekcijska programa v Sicilijanskem kanalu in Jonskem morju ter se odločil prepovedati pretovarjanje na morju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.