Naslovnica Slovenija Skrivnosten požar koče na Okrešlju povzročil za pol milijona evrov škode

Skrivnosten požar koče na Okrešlju povzročil za pol milijona evrov škode

Avtor: Spletno Uredništvo

S Planinske zveze Slovenije so sporočili, da je zaradi požara popolnoma uničen Frischaufov dom na Okrešlju nad Logarsko dolino. Vzrok za požar še ni znan, saj so morali zaradi slabih vremenskih razmer predčasno prekiniti ogled pogorišča. Pogorela koča je sicer že druga po vrsti, ki je bila v zadnjih dveh letih uničena v Kamniško-Savinjskih Alpah.

Skrivnosten požar koče na Okrešlju povzročil za pol milijona evrov škodeDve pogoreli koči istega planinskega društva v zadnjih dveh letih kličeta po zelo temeljiti preiskavi vzrokov za požara (foto: Rock Ošep/PZS) 

 

S Planinske zveze Slovenije so pojasnili, da je Frischaufov dom na Okrešlju povsem zgorel in da so to v matičnem Planinskem društvu Celje Matica izvedeli v četrtek, 7. novembra popoldan. Pred tem zaradi slabega vremena in odmaknjenosti doma nihče ni opazil požara, saj tudi v koči ni bilo nikogar. Oskrbnik je namreč objekt zapustil le nekaj dni prej – ob koncu letošnje sezone, tretjega novembra. Predvideno pa je bilo, da bo koča v zimskem času obratovala le med vikendi, ko bo vreme dovolj dobro. Potem pa se je ta teden zgodila katastrofa.

“Planinska koča s pomožnim objektom je povsem uničena, prav tako njena notranjost, medtem ko so tovorna žičnica, čistilna naprava in zimska soba ostale nepoškodovane. Po prvi oceni je škode vsaj pol milijona evrov, moramo pa si vzeti čas za premislek, kako se lotiti reševanja te katastrofe, saj je naše društvo v dveh letih v požaru izgubilo dve planinski koči in smo praktično čez noč ostali brez vseh prihodkov, ki bi lahko pripomogli tudi pri obnovi koče na Korošici. Najprej moramo dojeti, da je vse to sploh res,” je pojasnil pretreseni predsednik PD Celje Matica Brane Povše.

V zadnjih treh letih so namreč v prenovo koče vložili sto tisoč evrov in pri PD Celje Matica so zato globoko v kreditih. Nadaljnjim ukrepom se bodo posvetili na izredni seji upravnega odbora PD Celje Matica, ki bo prihodnji teden in se je bo udeležil tudi predstavnik Planinske zveze Slovenije. Frischaufov dom je bil narmeč najpomembnejša planinska koča v tem delu Kamniško-Savinjskih Alp, tudi zaradi lege na Slovenski planinski poti.

»Brez resne pomoči države pa žal ne bomo mogli odpraviti posledic, kar je za obisk gora v tem delu Slovenije izredno pomembno,” je že vnaprej napovedal podpredsednik Planinske zveze Slovenije Miro Eržen. Sicer je Frischaufov dom na spodnjem robu ledeniške krnice Okrešelj nad Logarsko dolino bil priljubljena planinska točka, dosegljiva po planinski poti od slapa Rinka in obenem izhodišče za vzpone na Kamniško sedlo, Brano, Tursko goro, Skuto, Rinke, Savinjsko sedlo ter Mrzlo goro.

Slovenski planinci so prvo planinsko kočo na tem mestu zgradili že leta 1908, nakar je bila večkrat prenovljena in razširjena na 80 ležišč.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.