Naslovnica Svet & EU Podnebne spremembe bodo prinesle vremenske katastrofe, izumrtja in lakoto

Podnebne spremembe bodo prinesle vremenske katastrofe, izumrtja in lakoto

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub očitni podnebni krizi, ki se stopnjuje iz leta v leto, se marsikdo še ne zaveda, kako resen je položaj. Tako so ta teden znanstveniki Združenih narodov poslancem v Parlamentu EU redstavili nove dokaze o vplivu podnebnih sprememb na oceane in proizvodnjo hrane.

Podnebne spremembe bodo prinesle vremenske katastrofe izumrtja in lakotoSegrevanje planeta se stopnjuje, na opozorila znanstvenikov pa politika ne reagira s konkretnimi dejanji (foto: flickr.com/ Gerald Simmons)

 

Medvladni forum o podnebnih spremembah je organ Združenih narodov (ZN), ki se ukvarja z raziskavami na področju podnebnih sprememb. Avgusta letos je ta forum predstavil poročilo o vplivu podnebnih sprememb na rabo zemlje in proizvodnjo hrane, septembra pa še poročilo o oceanih in ledenih površinah. Ta dokumenta predstavljata zadnje znanstvene ugotovitve in bosta tudi podlaga za pripravo na podnebni vrh Združenih narodov COP25, ki bo decembra letos potekal v Madridu.

Vodilni znanstveniki, ki so sodelovali pri pripravi teh dveh ključnih poročil foruma, so ta teden vse ugotovitve in zadnje razpoložljive podatke predstavili v Evropskem parlamentu in sicer članom odborov za okolje, razvoj in ribištvo. Poročili seveda opozarjata na povezavo med podnebnimi spremembami in kmetijstvom ter na vpliv segrevanja ozračja na oceane in ledene površine, kar je jasno vsakemu laiku, ki se vsaj malo posveti tej problematiki.

Profesor Jim Skea je poudaril, da podnebne spremembe pospešujejo degradacijo tal, kar škodi kmetijstvu. Boljše in odgovornejše gospodarjenje z zemljišči pa lahko pomaga pri soočanju s posledicami podnebnih sprememb. Dr Jean-François Soussana je opozoril, da prehranski sistem prispeva med petino in tretjino vseh izpustov toplogrednih plinov, ki jih s svojimi aktivnostmi povzročamo ljudje. Podnebne spremembe vplivajo tudi na učinkovitost preskrbe s hrano, saj se zaradi vse slabših pogojev zmanjšuje proizvodnja pšenice in koruze.

S pogostejšim pojavljanjem ekstremnih vremenskih pojavov pa bo vse bolj ogrožena tudi oskrba s hrano. Ker velik del svetovnega in tudi evropskega prebivalstva živi ob morskih obalah je zaskrbljujoč tudi podatek, da se trend višanja morske gladine še povečuje. K dviganju morij in oceanov največ prispeva taljenje ledu na Grenlandiji in Antarktiki, medtem ko je led na Arktiki skoraj že izginil. Topijo se tudi gorski ledeniki in celo ‘večni’ permafrost v Sibiriji….

Profesor Hans-Otto Pörtner je v Paerlamentu EU opozoril, da se bo, če na področju zaščite okolja in izpustov toplogrednih plinov ne potegnemo takojšnjih in odločnih potez, do leta 2300 gladina morja zvišala za kar pet metrov. »Za zmanjševanje posledic podnebnih sprememb šteje vsaka majhna otoplitev, pomembno je vsako leto in vsaka naša izbira. Najbolj pa je pomembna volja za spremembe pri politikah in širše med ljudmi,« je pojasnil Pörtner. 

Vse toplejši oceani poleg tega ponujajo tudi vse manj kisika in hranilnih snovi za morske organizme, kar pomeni dodatno zmanjševanje populacij rib in drugih morskih živali. To bo močno prizadelo številne obmorske skupnosti in prebivalce, ki se že stoletja preživljajo z ribolovom.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.