Naslovnica Svet & EU Skoraj sto milijonov odmerkov cepiva iz EU v Afriko

Skoraj sto milijonov odmerkov cepiva iz EU v Afriko

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija, Ekipa Evropa in Svetovna zveza za cepiva in imunizacijo (GAVI) so potrdili, da bodo do konca letošnjega leta afriškim državam z nizkimi in srednjimi dohodki podarili in dostavili 99,6 milijona odmerkov cepiva proti Covidu 19 proizvajalca Johnson & Johnson.
Prizor s prvih cepljenj iz Slonokoščene obale (foto: ec.europa.eu)

Z Evropske komisije prihaja vest, da sta Ekipa Evropa in Svetovna zveza za cepiva in imunizacijo (GAVI) potrdili, da bosta do konca letošnjega leta zagotovili donacijo 99,6 milijona odmerkov cepiva proti koronavirusu za revnejše afriške države. Gre za cepiva proizvajalca Johnson & Johnson, donacija pa je le manjši del zaveze EU, da do sredine prihodnjega leta državam z nizkimi in srednjimi dohodki podari kar 500 milijonov odmerkov cepiv.

»Ekipa Evropa spodbuja globalne solidarnostne napore proti COVID-19. Teh skoraj 100 milijonov odmerkov cepiva Johnson & Johnson, ki bo dostavljeno v okviru pobude COVAX, je del svežnja 500 milijonov odmerkov cepiv, ki smo se jih zavezali dostaviti najbolj ranljivim državam v prihodnjih mesecih. Prvi odmerki so že prispeli v Niger, v tem tednu pa bodo sledile še druge države,« je ob tem dejala predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

Prve pošiljke od skoraj sto-milijonske pošiljke odmerkov cepiva Johnson & Johnson so torej že prispele v Niger, pošiljke za Džibuti, Nigerijo, Togo, Srednjeafriško republiko, Demokratično republiko Kongo, Republiko Gvinejo in Mavretanijo so prav tako že na poti, v naslednjih tednih pa bodo sledile še dostave v preostale afriške države, katere si nakupov večjih količin cepiv ne morejo privoščiti.

Vendar pa velja dodati, da naj bi trenutno v Afriki živela približno milijarda in 385 milijonov ljudi, tako da samo odmerki iz EU (sploh, če bodo cepili z dvema odmerkoma na osebo) niti približno ne bodo zadostovali za vse afriške potrebe.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.