Naslovnica Slovenija Šest državnih organov v akciji mednarodne pomoči

Šest državnih organov v akciji mednarodne pomoči

Avtor: Spletno Uredništvo
Uslužbenci kar štirih ministrstev in dveh državnih uradov Republike Slovenije so sodelovali v skupni humanitarni akciji, v kateri sta bila v našo državo s posebnim letalom na zdravljenje pripeljana dva težje ranjena Ukrajinca. Slovenija se je tako pridružila 18 državam EU, ki so že doslej pomagale pri oskrbi ranjencev in obolelih z vojnega območja.
Šest državnih organov v akciji mednarodne pomoči

Povratek slovenskega vojaškega letala z ranjenima Ukrajincema (foto: Borut Podgoršek/gov.si)

V posebni akciji letalskega prevoza dveh ranjenih Ukrajincev so sodelovali Generalštab Slovenske vojske, Ministrstvo za zunanje zadeve, Ministrstvo za obrambo, Ministrstvo za zdravje, Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov ter Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje. Poleg ranjencev je prispel tudi spremljevalec, slovenska stran pa jim je zagotovila še posebnega tolmača.

»Ranjenca s spremljevalcem je v Slovenijo prepeljalo transportno letalo Slovenske vojske L-410 turbolet, ki je bilo posebej za ta prevoz opremljeno z medicinskim modulom za prevoz obolelih in poškodovanih. Na poti so jih spremljali pripadniki zdravstvene enote Slovenske vojske. Ranjenca sta zaprosila za začasno zaščito. S tem jima je tudi formalno odobren obseg zdravstvenih storitev, ki jih bosta potrebovala,« so slovenski državni organi zapisali v skupni izjavi za javnost.

Zaradi zagotavljanja zasebnosti, varnosti in varovanja zdravstvenih podatkov pa več podatkov o ranjencih in o zdravljenju ne bodo razkrivali. Sicer je stroške prevoza v Slovenijo v deležu 75 % sofinancirala Komisija EU. Slovenska država pa je ponudila to pomoč Ukrajini na podlagi posebnega mehanizma EU na področju civilne zaščite (ter tudi sklepa Vlade RS), s čemer se je glede oskrbe ranjencev in obolelih iz Ukrajine pridružila drugim 18 državam EU.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.