Naslovnica Magazin Letos več prijavljenih patentov, manj znamk in modelov

Letos več prijavljenih patentov, manj znamk in modelov

Avtor: Spletno Uredništvo
Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino je objavil zanimiv pregled števila prijav patentov, znamk in modelov v naši državi za prvih 9 mesecev leta 2022. Število prijav patentov je bilo v tem obdobju višje kot v enakem obdobju lanskega leta, število prijavljenih znamkah in modelov pa manjše.
Letos več prijavljenih patentov, manj znamk in modelov

Vetrna harfa lepo simbolizira slovensko izumiteljstvo (foto: SJ)

Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino je glede nacionalnih patentnih prijav v naši državi v primerjavi z lanskim letom (2021) med januarjem in oktobrom letošnjega leta zaznal za 17-odstotno povišanje številk. Do tega povišanja naj bi šlo predvsem na račun večjega števila prijav v septembru in deloma v avgustu, pri čemer naj bi k dvigu pomagal  razpis, ki je pogojeval, da je za izum vložena patentne prijava.

»Število podeljenih nacionalnih patentov je v primerjavi z lanskim letom za 25 % višje, glede na predlansko leto pa nižje; približno za eno četrtino do eno tretjino prijav patenti niso podeljeni. Število zahtev za vpis evropskega patenta v register je 29 % nižje, razlago za tako znižanje števila vidimo v zmanjšanem zanimanju tujcev za slovenski trg, z leti je viden trend upadanja,« so sporočili z Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Število mednarodnih prijav v skladu s Pogodbo o sodelovanju na področju patentov je bilo letos kar za 27 odstotkov višje. Sicer to število s časom niha, višje številke pa kažejo, da se je povišalo zanimanje Slovencev za vlaganje prek prejemnega urada. Z Urada Republike Slovenije za intelektualno lastnino so še dodali, da je bilo prijav za dodatne varstvene certifikate tokrat za 34 odstotkov več.

Glede modelov so zabeležili za 24 % manj prijav, zaključili pa so 6,7 % več postopkov – vse z registracijo. Število zahtev za ugotovitvene odločbe je bilo kar za 54 % nižje, saj se je očitno letos precej manj imetnikov slovenskih patentov zanimalo za podaljšanje veljavnosti patenta z 10 na 20 let. Pri znamkah se še ni prekinil trend upadanja števila prijav, ki jih je bilo za 16 % manj prijav, kot v enakem obdobju lani,

Pri novih vlogah za mednarodno registracijo znamk so zaznali 24-odstoten padec, pri mednarodnih znamkah, dizajniranih na Slovenijo, je bil padec 9-odstoten. Zanimiv pa je tudi podatek, da se je število vloženih ugovorov povišalo le za 1 %, medtem ko se je število rešenih ugovorov povišalo kar za 83 %.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.