Naslovnica Slovenija Še vedno se utapljamo v nepotrebnem oglasnem papirju

Še vedno se utapljamo v nepotrebnem oglasnem papirju

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska naravovarstvena organizacija Ekologi brez meja je pravkar objavila sveže podatke o raziskavi količine oglasnih letakov, ki jih gospodinjstva prejemajo prek pošte. Rezultati kažejo, da so gospodinjstva v času trajanja raziskave povprečno prejela več kot 2 kilograma letakov oglasne pošte na mesec!
Še vedno se utapljamo v nepotrebnem oglasnem papirju

Povprečna mesečna količina odvečnega oglasnega papirja za vsako gospodinjstvo (foto: emb.si)

Naravovarstvena organizacija Ekologi brez meja (EBM) je ponovila raziskavo o količini oglasnega papirja  nenaslovljenih pošiljk, ki jo je opravila pred petimi leti. Tokrat so podatke zbirali iz gospodinjstev v občinah Kranj, Laško, Ljubljana, Maribor, Vodice, Vrhnika in Zagorje ob Savi. Raziskava je trajala v novembru in decembru, ko so oglaševalske aktivnosti še posebej intenzivne, nato pa za boljšo primerjavo rezultatov še vse do konca meseca januarja.

»Pri analizi podatkov izstopa gospodinjstvo v Ljubljani – samo v zadnjih dveh mesecih leta 2023 je gospodinjstvo prejelo 166 kosov oziroma dobrih 5,5 kg nenaslovljene oglasne pošte, na prvi delovni dan novega leta pa 16 kosov oziroma 570 g. Malo se je zmanjšal delež oglasnih letakov iz sektorja trgovskih verig na drobno s pretežno prodajo živil, a ti še vedno predstavljajo dobro večino vseh letakov (61 %),« so med drugim pojasnili z EBM.

Rezultati raziskave so pokazali, da so izmed 89 zabeleženih oglaševalcev samo 4 oglaševalci uporabljali recikliran papir ali papir iz ‘odgovornih virov’. Kako velik okoljevarstveni problem je oglasni papir nenaslovljenih pošiljk, pa najbolje pričajo izračuni EBM za vso državo. V Sloveniji se namreč letno razdeli preko 16.000 ton nenaslovljenih oglasnih pošiljk, kar predstavlja več odpadkov kot od vseh časopisov in revij skupaj.

Zato EBM spet apelirajo na gospodinjstva, da se odpovedo prejemanju oglasnih letakov in sicer s preprosto nalepko za prepoved dostavljanja nenaslovljenih oglasnih pošiljk, ki si jo za 42 centov lahko nabavijo v vsakem poštnem uradu v državi. Leta 2019 je sicer to nalepko že uporabljala približno četrtina vseh gospodinjstev, danes naj bi jo predvidoma še malce več.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.