Naslovnica Kronika Poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi vse do nedelje

Poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi vse do nedelje

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj se je začela druga letošnja preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. Policisti bodo tako do nedelje na vseh slovenskih cestah poostreno nadzirali potniški in tovorni promet. Glede na statistične podatke z zadnjih podobnih akcij je bil ta nadzor že skoraj nujno potreben.
Poostren nadzor nad tovornjaki in avtobusi vse do nedelje

Prizor z enodnevne akcije nadzora avtobusov in tovornjakov  9. januarja letos (foto: policija.si)

Slovenska policija je že prve dni leta 2024 izpeljala akcijo poostrenega nadzora nad prevozi potnikov v notranjem in mednarodnem prometu, v manjši meri pa tudi nad prevozi tovornjakov. Policisti, delavci FURS in infrastrukturni inšpektorji so tedaj naleteli na številne prekrške in iz prometa izločili kar 6 avtobusov. Izstopala pa tudi skupina vozil domačega prevoznika, kjer so z izrednimi tehničnimi pregledi našteli kar 6 kritičnih napak.

Januarska akcija je sicer trajala le en dan, zato glede na zaskrbljujoče rezultate ni čudno, da so se že ta mesec policisti v sodelovanju z Javno agencije RS za varnost prometa lotili nove. Ta poostren nadzor, ki se je začel včeraj, bo trajal ves teden in predstavlja prvo od dveh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov (lani so sicer policisti skupno izpeljali 5 podobnih akcij za področji potniškega in tovornega prometa).

»Nadzor tovornih vozil se bo izvajal na vseh cestah, na avtocestah pa s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke. Nadzori avtobusov bodo potekali tudi na avtobusnih postajališčih, nadzori prevozov potnikov pa se bodo izvajali tudi na avtocestah in hitrih cestah. Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je evropsko usklajen,« so o pravkar trajajoči akciji poostrenega nadzora prometa sporočili s Policije.

Dodali so še vrsto statističnih podatkov o številu prometnih nesreč z udeležbo potniških in tovornih vozil ter zanimivo statistiko kršitev. Tako so bile lani pri voznikih tovornih vozil najpogostejše kršitve povezane s preveliko hitrostjo (11.568), z uporabo mobilnega telefona (6.707), z neuporabo varnostnega pasu (4.386), s premajhno varnostno razdaljo (2.296) in z nepravilnostmi glede tovora (2.348).

Skupno je bilo s strani tovornjkarjev lani kar 47.229 kršitev. Med vozniki potniških vozil pa so v letu 2023 pa so našteli 1.094 kršitev cestnoprometnih predpisov, med katerimi so bile najpogostejše kategorije prekoračitev hitrosti (215), uporaba mobilnega telefona (101) in neuporaba varnostnega pasu (140).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.