Naslovnica Svet & EU Še letos odpraviti diskriminacijo za Bolgarijo in Romunijo

Še letos odpraviti diskriminacijo za Bolgarijo in Romunijo

Avtor: Spletno Uredništvo
S plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta je prišla zahteva, da naj se Bolgariji in Romuniji še letos odobri vključitev v  Schengensko območje prostega potovanja. Obe državi že dolgo izpolnjujeta potrebna merila, a je za vstop novih članic v ‘Schengen’ potrebna soglasna odločitev Sveta EU.
Še letos odpraviti diskriminacijo za Bolgarijo in Romunijo

Evro-parlamentarci so že večkrat zaman pozvali k vključitvi Bolgarije in Romunije v ‘Schengen’ (foto: FB Parliament EU)

Trenutno so v Schengensko območje prostega potovanja v vključene vse države članice EU razen Bolgarije, Hrvaške, Cipra, Irske in Romunije. Poleg tega so v to območje vključuje tudi nekatere države, ki niso članice EU, kot so Islandija, Norveška, Švica in Liechtenstein. Evropski poslanci sicer so v zadnjih letih že večkrat pozvali k polnemu sprejemu Bolgarije in Romunije v ‘Schengen’, a se to doslej ni zgodilo.

Zato v danes sprejeti resoluciji evropski poslanci odločno zahtevajo, da Svet EU sprejeme dokončen sklep o pristopu Romunije in Bolgarije k Schengenskemu območju prostega gibanja že do konca leta 2022. To naj bi zagotovilo odpravo osebnih kontrol na vseh notranjih mejah za obe državi v zgodnjih fazah. Evropski poslanci so ob tem kritizirali Svet EU, saj sta ti državi že zdavnaj izpolnili potrebne pogoje.

Menijo namreč, da je ohranjanje nadzora na notranjih mejah diskriminatorno in resno vpliva na življenja mobilnih delavcev in državljanov, poleg tega pa se z oviranjem uvoza, izvoza in prostega pretoka blaga iz tovornih pristanišč škodi tudi enotnemu trgu EU. Za vstop novih držav v Schengensko območje je potrebna soglasna odločitev Sveta EU, sedanje češko predsedstvo Sveta EU pa je tudi napovedalo, da namerava o tem razpravljati še pred koncem leta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.