Naslovnica Kronika Trend števila prometnih nesreč s smrtnim izidom narašča

Trend števila prometnih nesreč s smrtnim izidom narašča

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija je objavila podatke o številu smrtnih žrtev v cestnem prometu za lansko leto po državah EU. Glede na število prebivalstva je bilo lani največ mrtvih v prometnih nesrečah v Romuniji, Bolgariji in Latviji, najmanj na Norveškem in Malti. Slovenija je pristala na 8. mestu, kar je zagotovo previsoko.
Trend števila prometnih nesreč s smrtnim izidom narašča

Motoristi so v Sloveniji med najbolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu (foto: policija.si)

Po podatkih Evropske komisije je v lanskem letu 2021 v prometnih nesrečah po vseh državah EU skupno umrlo 19 900 ljudi. To je za 6 % več kot v letu 2020. Povečanje je bilo pričakovano, saj so se lani sprostili prometni in turistični tokovi, ki so bili zaradi pandemije koronavirusa leto pred tem precej bolj omejeni. Skupno povprečje smrtnih primerov v EU je lani znašalo 45 umrlih na milijon prebivalcev.

V lanskem letu so povprečno največ mrtvih zabeležili v prometnih nesrečah v Romuniji (96 mrtvih na milijon prebivalcev), Bolgariji (81) in Latviji (78). Na drugi strani v Liechtensteinu lani zaradi prometnih nezgod ni umrl nihče, najmanj mrtvih pa je bilo na Norveškem (15), Malti (17) in na Švedskem (20). Slovenija je s 54 mrtvimi na milijon ljudi pristala na 8. mestu, kar je nad evropskim povprečjem in zagotovo previsoko.

Poleg vodilne trojice držav so pred nami le še Hrvati (72), Poljaki (59), Grki (57) in Madžari (56). V Sloveniji je sicer lani v prometnih nesrečah skupno umrlo 115 ljudi. V EU pa tudi za letos ne kaže ravno najbolje. »Predhodni podatki za prvih sedem mesecev leta 2022 kažejo povprečno povečanje števila smrtnih žrtev v cestnem prometu za 10 % v primerjavi z enakim obdobjem leta 2021.Vendar je trenutni trend še vedno pod ravnijo pred pandemijo.

EU si prizadeva, da bi do leta 2030 prepolovili število smrtnih žrtev v cestnem prometu ter do leta 2050 uresničili ‘vizijo nič’, po kateri bi se približali cilju nič smrtnih žrtev in nič resnih poškodb,« so še dodali s Komisije EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.