Naslovnica Svet & EU Savdska noč dolgih nožev in šokanten vikend v Riadu

Savdska noč dolgih nožev in šokanten vikend v Riadu

Avtor: Spletno Uredništvo

Savdska Arabija se je v zadnjih dneh kar trikrat znašla v središču pozornosti svetovnega političnega dogajanja. Najprej je iz Savdske Arabije, kamor je nenadoma prebegnil, odstopil dosedanji predsednik libanonske vlade Saad Hariri. Potem so Jemenci z raketo srednjega dosega poskusili ponovno zadeti eno od letališč v bližini Riada. Sledil je najbrž še največji šok vikenda, saj so Savdijci zaradi korupcije aretirali ali odstavili s položajev člana kraljeve družine in milijarderja Al-Waleed bin Talala,10 princev, 38 ministrov in tri direktorje največjih televizijskih postaj.

salmanKralj Salman se je odločil za novo obsežno čistko v vrhovih savdske države (foto: en.kremlin.ru)

V soboto se je prek saudskega televizijskega kanala Al-Arabija nepričakovano oglasil libanonski predsednik vlade Saad Hariri, ki je najavil svoj odstop. Gledalcem je pojasnil, da je z družino zbežal iz Libanona v tujino, ker naj bi doma pripravljali atentat nanj. Sicer zarotnikov ni neposredno imenoval, a je položaj v državi primerjal s položajem leta 2005 ter za sedanje razmere okrivil Irance in libanonsko šiitsko gibanje Hezbollah. Saadov oče Rafik je bil leta 2005 ubit v eksploziji, ko je bil prav tako na položaju prvega moža vlade Libanona.

Le nekaj ure kasneje so kamere v bližini savdskega glavnega mesta posnele štiri proti- raketne izstrelke, najbrž ameriške Patriote, ki so bili izstreljeni v noč. Mediji so poročali, da so ti izstrelki prestregli in sestrelili eno od raket srednjega dosega, s katerimi vojska Jemna redno napada cilje globoko v notranjosti Savdske Arabije. Napad so potrdili tudi z jemenske strani. a so trdili, da so zadeli letališče mednarodno kralja Khalida v Riadu, medtem ko so lokalni viri to zanikali.

Za pravcato arabsko izvedbo noči dolgih nožev pa je ponoči poskrbel Savdski kralj Salman. Kralj, ki je na oblast prišel predlani, je sicer samo nadaljeval čistko v vrhovih države, oziroma spremembo kurza saudske notranje, ekonomske in zunanje politike. Po spomladanski zamenjavi princa prestolonaslednika in drugih novostih v zadolžitvah posameznih članov kraljevske družine pa je vseeno malokdo pričakoval tako obsežno serijo aretacij.

Osrednje ime obtožb o korupciji in pranju denarja je kronski princ, torej ožji lan kraljevske družine, Al-Waleed bin Talala. Slednji je milijarder in obenem en največjih delničarjev podjetij Tweeter, Citi in News Corp. Poleg njega je bilo aretiranih 10 princev (po drugih virih 18) in 38 ministrov, med katerimi so bili minister za ekonomijo, vodja saudske Kraljevske straže in poveljnik savdske mornarice.

Kralj je tudi ukazal aretirati še tri direktorje največjih televizijskih postaj, poleg tega pa naj bi začasno prepovedali vse zasebne lete iz države. To daje slutiti, da se bo serija aretacij nadaljevala in da gre za hujši razkol znotraj kraljeve družine. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.