Naslovnica Slovenija S prvim marcem nove energijske nalepke

S prvim marcem nove energijske nalepke

Avtor: Spletno Uredništvo
S prvim marcem bodo morali trgovci z belo tehniko prodajati le izdelke, ki bodo označeni z z novimi energijskimi nalepkami. Gre predvsem za hladilnike, pralne stroje ter za aparate z ekrani.
S prvim marcem nove energijske nalepke

Na vseh zaslonih bodo po novem malce drugačne označbe (foto: samsung.si)

Naj gre za televizorje ali za monitorje, nalepke bodo obvezne (foto: samsung.si)S prvim dnevom meseca marca stopajo v veljavo nove evropske uredbe, ki določajo obvezno označevanje določenih artiklov s področja bele tehnike z novimi ‘prevrednotenimi’ nalepkami. Gre za hladilnike, vinske vitrine, pomivalne stroje, pralne in pralno-sušilne stroje, televizorje, računalniške ekrane, hladilne naprave za uporabo v trgovinah ter za prodajne avtomate (1. septembra letos pa bodo nalepke dobila tudi svetila.

»Z razvojem vedno bolj energetsko učinkovitih izdelkov je velika večina izdelkov na obstoječih nalepkah sodila v najvišje energijske razrede (A +, A ++ in A +++). Zaradi lažje primerjave se uvajajo nove nalepke z lestvico razredov od A do G in višjimi zahtevami. Nove prevrednotene energijske nalepke vključujejo tudi QR kodo s povezavo do javnih informacij o izdelku,« so pojasnili s Tržnega inšpektorata RS.

Zanimivo, da so tokrat pomislili tudi na prihodnost. Zato bo nov najvišji razred A zaenkrat prazen, je pa moč pričakovati razvoj novih tehnologij in posledično tudi novih aparatov, ki bodo nekoč sodili prav v ta razred. Slovenski trgovci pa bodo imeli po 1. marcu 2021 še 14 delovnih dni časa, da na vseh razstavljenih izdelkih v fizičnih in spletnih trgovinah polepijo nove prevrednotene nalepke.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.