Naslovnica Šport Ruska športna sramota se nadaljuje

Ruska športna sramota se nadaljuje

Avtor: Spletno Uredništvo

Po svetu še vedno odmeva izjemno stroga odločitev svetovne protidopinške agencije WADA, ki je prepovedala udeležbo Rusije na največjih športnih tekmovanjih še za naslednja štiri leta. Konkretno gre za poletne olimpijske igre v Tokiu 2020, zimske olimpijske igre v Pekingu leta 2022 ter svetovno nogometno prvenstvo, ki bo v Katarju leta 2022. Z ruske strani je zaenkrat zelo malo odzivov, a tokrat sklicevanje na mednarodno politično zaroto najbrž ne bo pomagalo.  

Ruska športna sramota se nadaljujeNajbrž je moč v kratkem pričakovati uradno pritožbo Rusije ter tudi ukaz predsednika Putina o zamenjavi katerega od ruskih visokih funkcionarjev (foto: en.kremlin.ru)

 

Rusijo je pravkar spet doletela težka kazen na športnem področju. Svetovna protidopinška agencija WADA je Rusiji tokrat prepovedala udeležbo na prihodnjih letnih in zimskih olimpijskih igrah ter na naslednjem svetovnem nogometnem prvenstvu. Poleg tega je prepovedala tudi vse ruske kandidature oziroma izpeljavo velikih mednarodnih tekmovanj. Izvršni odbor Wade je iz tovrstnih tekmovanj izključil tudi vse uradne predstavnike ruske države, njenega olimpijskega in paraolimpijskega komiteja, prav tako pa je za nova štiri leta licenco izgubil tudi ruski protidopinški laboratorij.

Izjemno drastična kazen je bila izrečena zaradi sistemsko prikrojenih podatkov v protidopinškem laboratoriju v Moskvi. “Rusi imajo potem, ko jim bo današnja odločitev Wada o štiriletni izključitvi vročena, na voljo 21 dni za pritožbo na Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani. Potem se začne postopek reševanja vloge, imenovanje arbitrov in zahteva za dopolnitev vloge, če bo to potrebno. Sledila bo študija primera, napoved naroka, celoten postopek pa bo po pričakovanjih izveden zelo hitro, v roku kakšnih dveh mesecev,” je nadaljnje postopke pojasnila Tjaša Andree Prosenc, podpredsednica Mednarodnega sveta Arbitražnega razsodišča za šport (ICAS).

Kot so dodali s Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), bodo ruski športniki sicer lahko še naprej nastopali, vendar brez ruskih državnih obeležij in pod nevtralno zastavo, kot je to veljalo za lanske zimske olimpijske igre v severnokorejskem Pjongčangu. Kot predpogoj za udeležbo pa bodo morali dokazati, da ne sodelujejo v ‘državnem’ dopinškem sistemu. Doslej je tako pravilo od leta 2015 veljalo le za ruske atletinje in atlete, sedaj pa bo očitno tudi za vse druge športnike na čelu z nogometaši. Zanimivo, pod prepoved pa ne šteje evropsko prvenstvo v nogometu 2020, ki ga kot sogostiteljica pripravlja – Rusija. 

Uradno zato, ker po mnenju WADE Evropska nogometna zveza UEFA ni organizatorica največjih športnih dogodkov. Slednje pa je milo rečeno smešno, pravi vzroki za to izjemo pa so skoraj zagotovo finančno-pravne narave. Sicer se je zgodba o ruskem državnem dopingu začela 3. decembra 2014, ko je nemška televizija ARD objavila prvi dokumentarec o sistematičnem dopingu športnikov, prirejenih dopinških kontrolah, manipulacijah z vzorci in korupciji v ruskem športu. Sledila je preiskava agencije WADA, ki je ugotovila, da je pri zlorabah sodeloval moskovski protidopinški laboratorij.

»Vse to in poznejše ugotovitve so sprožile prepoved nastopa 118 ruskih športnikov in športnic na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, med njimi je bila celotna atletska reprezentanca, Rusi pa prav tako niso smeli tekmovati na paraolimpijskih igrah v Riu. Rusijo je zaradi sistematične uporabe dopinga kazen doletela tudi pred lanskimi zimskimi olimpijskimi igrami, njeni športniki in športnice so lahko v južnokorejskem Pjongčangu nastopali zgolj pod olimpijsko zastavo,« so še ozadje sankcij pojasnili na spletu OKS. Z ruske strani je zaenkrat zelo malo odzivov, a tokrat sklicevanje na politično zaroto najbrž ne bo pomagalo. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.