Naslovnica Svet & EU Nova aleja slavnih borcev za svobodo misli pred Parlamentom EU

Nova aleja slavnih borcev za svobodo misli pred Parlamentom EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je včeraj počastil pretekle dobitnike nagrade Saharova za svobodo misli z otvoritvijo ‘sprehoda svobode’. Na prehodu med različnimi stavbami Evropskega parlamenta v Bruslju so namreč v tla vgradili plošče z imeni dosedanjih prejemnikov nagrade, ki jo podeljujejo že od leta 1988.

Nova aleja slavnih borcev za svobodo misli pred Parlamentom EUParlament EU že več kot 30 let namenja nagrado Saharova za svobodo misli tistim, ki se po svetu borijo za človekove pravice in svoboščine (foto: europarl.europa.eu).

 

Mednarodni dan človekovih pravic so v Evropskem parlamentu letos proslavili na poseben način – s ‘sprehodom svobode’. Sprehod sta v Bruslju svečano skupaj otvorila novi predsednik Evropskega parlamenta David Maria Sassoli in prejemnik nagrade Saharova za svobodo misli v letu 2017 Lorent Enrique Gómez Saleh. Italijan in Venezuelec sta se nato tudi sprehodila po novem tlaku.

Sprehod je sicer po vzoru na holivudsko ‘alejo slavnih’ sestavljen iz 43 keramičnih plošč, položenih na bruseljskem trgu Solidarność pred stavbo Evropskega parlamenta. Na ploščah so za razliko od holivudskega pločnika (nedvomno najbolj znanega pločnika na svetu, kjer so nanizane vse zvezde globalne estrade) zapisana imena dosedanjih dobitnikov nagrade Saharova, katero Parlament EU podeljuje borcem za človekove pravice z vsega sveta.

Plošče v Bruslju so razvrščene po kronološkem vrstnem redu, ki se začenja z letom 1988, ko je bila nagrada podeljena prvič. Sicer je Nagrada Saharova za svobodo misli poimenovana po fiziku in dolgoletnem sovjetskem političnem disidentu Andreju Saharovu, ki je velik del svojega življenja preživel kot oporečnik in politični izgnanec v Sibiriji. Letošnji prejemnik nagrade je pred dnevi postal Ilham Tohti, ekonomist in borec za pravice ujgurske manjšine na Kitajskem. 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.