Naslovnica Magazin RTV oddajniki, 4G, 2G in domače naprave – vse seva bolj kot 5G

RTV oddajniki, 4G, 2G in domače naprave – vse seva bolj kot 5G

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za zdravje, Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji in Projekt Forum EMS so sofinancirali študijo o izpostavljenosti visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem. S analizo, ki jo je izvedel Institut za neionizirna sevanja, so želeli enkrat za vselej znanstveno preveriti, ali 5G in druge tehnologije ogrožajo zdravje.
RTV oddajniki, 4G, 2G in domače naprave – vse seva bolj kot 5G

Po vseh zgodbicah, ki so krožile med pandemijo Covida, je strokovna študija več kot dobrodošla (foto: pxhere.com)

Ministrstvo za zdravje (MZ), Uprava RS za varstvo pred sevanji, Projekt Forum in Institut za neionizirana sevanja so sodelovali pri preverjanju, kakšne so resnične izpostavljenosti visokofrekvenčnim elektromagnetnim sevanjem (VF EMS) s poudarkom glede nove tehnologije 5G. Meritve osebne izpostavljenosti so bile, zaradi delovanja različnih virov VF EMS, opravljene pri 10 prostovoljcih po državi.

Ti prostovoljci so vsaj najmanj 24 ur nosili osebno merilno napravo. Ta ekspozimeter je nenehno v štiri sekundnih presledkih zabeležil vrednosti VF EMS in jih sproti shranjeval. Po zaključku študije so obdelali podatke, določili pa so tudi povprečne vrednosti za vsakega posameznega prostovoljca. Nazadnje so izmerjene vrednosti elektromagnetnega polja primerjali z mejnimi vrednostmi, katere določa slovenska zakonodaja.

»Izsledki študije kažejo, da so osebne izpostavljenosti VF EMS nizke in v povprečju dosegajo malo več kot en odstotek dovoljenih mejnih vrednosti, ki jih slovenska zakonodaja določa za bivalno okolje. Največ k povprečni izpostavljenosti prispevajo radijski in televizijski oddajniki, sledita tehnologiji 4G in 2G nato naprave doma. Tehnologija 5G je s šest odstotnim prispevkom šele na petem mestu,« so o rezultatih povedali z MZ.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.