Naslovnica Svet & EU Evropski parlament za zaščito novinarjev in medijskih hiš v EU

Evropski parlament za zaščito novinarjev in medijskih hiš v EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta so včeraj sprejeli svoje stališče glede zaščite novinarjev in medijskih hiš v EU. Akt o svobodi medijev pravi, da morajo države članice EU zaščititi medije pred vmešavanjem, da je prepovedana uporaba vohunske programske opreme proti novinarjem, da je obvezna preglednost glede lastništva medijev in da morajo države pošteno dodeljevati državna oglaševalska sredstva.
Evropski parlament za zaščito novinarjev in medijskih hiš v EU

Pogled iz atrija Evropskega parlamenta navzgor (foto: FB European parliament)

Zaradi vse večje ogroženosti svobode medijev in preživetja celotnega sektorja so v Evropskem parlamentu glasovali o novi zakonodaji za krepitev preglednosti in neodvisnosti evropskih medijev. Svoje uradno stališče glede Akta o svobodi medijev so sprejeli s 448 glasovi za, 102 proti in 75 vzdržanimi. Sedaj se bodo lahko začela pogajanja s Svetom EU (države članice) o končnem besedilu zakona.

»Poslanke in poslanci želijo prepovedati vse oblike vmešavanja v uredniške odločitve medijskih hiš in preprečiti zunanje pritiske na novinarje, kot so prisilno razkritje njihovih virov, dostop do šifriranih vsebin na njihovih napravah ali uporaba vohunske programske opreme. Da bi lažje ocenili neodvisnost medijev, želijo poslanke in poslanci vse medije, tudi mikropodjetja, zavezati k objavljanju podatkov o lastniški strukturi.

Želijo tudi, da bi mediji ter spletne platforme in iskalniki poročali o sredstvih, ki jih prejmejo v okviru državnega oglaševanja, in državni finančni podpori. To vključuje tudi sredstva iz tretjih držav«, so zapisali v sporočilu za javnost. Poleg tega so pozvali k oblikovanju mehanizma za odstranjevanje vsebin na spletnih platformah ter uvedbo stabilnega financiranja javnih medijev v okviru večletnih proračunov držav članic EU.

S Parlamenta EU so še zahtevali, da naj bi bil Evropski odbor za medijske storitve (nov organ EU, ustanovljen z Aktom o svobodi medijev) pravno in funkcionalno neodvisen od Evropske komisije ter se zavzeli za oblikovanje neodvisne strokovne skupine, ki bi zastopala medijski sektor in civilno družbo ter bi svetovala novemu odboru.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.