Naslovnica Kronika Gneča na cestah ni največji problem na področju PU Koper

Gneča na cestah ni največji problem na področju PU Koper

Avtor: Spletno Uredništvo
S Policijske uprave Koper so sporočili, da so v nedeljo izvedli poostren nadzor prometa. Med 15. in 23. ure so preverjali predvsem vikend turiste na povratku domov, zaustavili so kar 531 vozil in našli marsikaj. Izkazalo se je, da gneča na cestah očitno ni največji problem na področju PU Koper.
Gneča na cestah ni največji problem na področju PU Koper

Koprčani najmanj štiri mesece na leto vsak dan trpijo zaradi dolgih kolon vozil (foto: SJ)

Koprčani se vsak dan težje prebijajo skozi vse večje zastoje, skozi gnečo turistov iz pol Evrope in tisočev dnevnih migrantov, ki iz Hrvaške vozijo na delo v Italijo. O ločitvi tranzitnega in lokalnega prometa za celotno področje Slovenske Istre je bilo narejenih že več študij, a nič ne kaže, da bi se kaj spremenilo, DARS pa že vrsto let težavo ‘rešuje’ tako, da za lokalni promet od začetka do konca glavne turistične sezone zapre en avtocestni izvoz za Portorož.

Poleg težav z nenehno gnečo na cestah v mestu pa so očitno na Področju PU Koper v večji nevarnosti kot drugje po Sloveniji prav vsi udeleženci v prometu – lokalni in tranzitni. V nedeljo so namreč policijski policisti Specializirane enote za nadzor prometa in drugi policisti iz različnih enot koprske policijske uprave v sodelovanju inšpektorjev Generalne policijske uprave med 15. in 23. uro izpeljali poostren nadzor prometa, rezultati pa so bili kar šokantni.

Med 531 ustavljenimi vozniki so odredili 3 strokovne preglede zaradi suma prisotnosti prepovedanih drog, začasno so odvzeli 9 vozniških dovoljenj, 11 voznikom je preizkus alkoholiziranosti pokazal vsebnost alkohola do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka, enemu pa preko te meje, zasegli so 6 osebnih avtomobilov in za voznike podali obdolžilne predloge, naleteli pa so tudi na 3 voznike brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

»Poleg tega so policisti odkrili še številne druge kršitve prometnih predpisov, kot so prehitra vožnja, uporaba mobilnega telefona med vožnjo in neuporaba varnostnega pasu, pa tudi prekoračitev dovoljenega števila oseb v vozilu, posedovanje pretečenega prometnega dovoljenja in zavarovanja za motorno kolo, pretečena registracija in nepravilno pritrjen tovor na tovornem vozilu,« so o akciji pojasnili s Policije, žal pa niso navedli skupne številke, oziroma seštevka vseh prekrškov.

En primer pa je vseeno izstopal – državljan Slovenije je namreč pred policijsko nadzorno prestavil v vzvratno prestavo, se zapeljal nazaj in nato še zbežal iz vozila. A ni prišel daleč. Ko so ga policisti prijeli, so hitro ugotovili, da je vozil pod vplivom prepovedane droge, brez vozniškega izpita in z neregistriranim vozilom, za nameček pa imel nameščene registrske tablice, ki sploh niso pripadale vozilu.

Na področju PU Koper torej ni največji problem gneča, ampak število oz. delež voznikov, ki so udeleženci v prometu, čeprav to ne bi smeli biti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.