Naslovnica Šport Rokometni konec tedna v znamenju festivala in mivke

Rokometni konec tedna v znamenju festivala in mivke

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko se je v Kopru zaključil tradicionalni rokometni festival Eurofest, se je v Stari Jablonki na Poljskem končalo Evropsko prvenstvo v rokometu na mivki. Slovenija se je v moški in tudi v ženski konkurenci zavihtela na 18. mesto, kar je, glede na kakovost naše in tudi ostalih izbranih vrst, najbrž povsem realna uvrstitev. 

Rokometni konec tedna v znamenju festivala in mivke

‘Gasilska’ fotografija moške reprezentance in selektorke ob koncu priprav v Kopru (foto: FB RZS)

 

Rokomet na mivki se je v Sloveniji prvič pojavil na uradnih tekmovanjih prav na Eurofestu, natančneje na plaži v izolskem San Simonu in sicer v devetdesetih letih, kmalu po osamosvojitvi. Letos pa sta se slovenska moška in ženska reprezentanca pred odhodom na evropsko prvenstvo pripravljali na novih peščenih igriščih v Kopru, prav v neposredni bližini prizorišč letošnjega Evropskega rokometnega festivala. 26. izvedba Eurofesta se je sicer zaključila včeraj, udeležilo pa se jo je okrog 3000 rokometašev iz Evrope in Azije. 

Pomlajeni slovenski preprezentančni selekciji sta se priprav na mivki lotili resno in pod okrepljenim strokovnim vodstvom. Vseeno pa najbrž nihče ni pričakoval, da bi se lahko naši na EP uvrstili visoko, pa ne le zaradi pomanjkanja izkušenj. V sodobnem rokometu tudi na pesku višina in teža pomenita veliko, ti dve fizični lastnosti pa sta tokrat v našem taboru malce manjkali. To se je izkazalo tudi na poljskih peščenih igriščih, slovenska moška reprezentanca je namreč na devetih tekmah zabeležila le zmagi proti Črni Gori in Makedoniji ter sedem porazov, pri čemer so bili naši vsaj še proti Srbom tudi zelo blizu uspeha. 

»Za nami je izjemna izkušnja. Na evropskem prvenstvu smo dali vse od sebe in z uvrstitvijo smo zadovoljni. Imeli smo težko skupino – Danci se borijo za zlato, Rusi za bron. Fantom čestitam za prikazane igre, domov pa se vračamo z novim zagonom in idejami za nadaljnje delo ter razvoj rokometa na mivki,« je povedala Mateja Kavčič, sicer selektorka slovenske moške reprezentance. Slovenska ženska reprezentanca pa se je v skupini C kljub še najbolj upirala Romunkam, da bi se potem v razigravanju za končno uvrstitev toliko bolj veselila suverene zmage nad Severno Makedonijo. 

»Rezultat je realen, a smo z igrami pokazali, da sa lahko enakovredno kosamo tudi z ekipami iz prve polovice uvrščenih. Zlasti v zaključku polčasov se je dekletom poznalo, da imajo premalo igralnih izkušenj na mivki. Čaka nas še veliko dela, a se že veselimo novih priložnosti za dokazovanje,« je razplet komentiral Marko Cencič, selektor ženske reprezentance. Obe slovenski reprezentanci sta EP zaključili na 18. mestu. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.