Naslovnica Gospodarstvo Rekorden zunanjetrgovinski presežek

Rekorden zunanjetrgovinski presežek

Avtor: Spletno Uredništvo

S Statističnega urada Republike Slovenije so sporočili podatke za tretji kvartal leta 2017. Podatki so pozitivni, saj je bil Bruto domači proizvod v tretjem četrtletju 2017 za 4,5 % višji kot v tretjem četrtletju 2016, po izločitvi vplivov sezone in koledarja pa je bil za tudi odstotek višji kot v prejšnjem četrtletju ter za 4,9 odstotka višji kot v tretjem četrtletju 2016.  

Izvoz je v zadnjem kvartalu naraščal toliko hitreje od uvoza, da je Slovenija zabeležila rekordni zunanjetrgovinski presežek (foto:pixnio.com)

 

 

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) izvoz in uvoz še naprej naraščata. Zunanje povpraševanje je tudi v tretjem četrtletju 2017 pozitivno vplivalo na gospodarsko rast. Izvoz se je povečal za 12,0 % (izvoz blaga za 12,6 %, izvoz storitev pa za 9,6 %). Tudi uvoz je večji in sicer za 10,1 % (uvoz blaga za 10,7 %, uvoz storitev pa za 7,2 %). Ker je izvoz naraščal precej hitreje od uvoza, je bil zunanjetrgovinski presežek celo rekorden. Znašal je kar 11,6 % BDP, kar je največ od leta1995 dalje.

Še naprej narašča tudi domača potrošnja, čeprav zmerneje kot doslej. V tretjem četrtletju leta se je povečala za 2,4 %, sicer pa sta se povečali obe komponenti domačega trošenja – končno trošenje in bruto investicije. Končna potrošnja se je povečala za 2,5 %, kar je približno za toliko kot v prejšnjih četrtletjih letošnjega leta, medtem ko so se bruto investicije po dveh četrtletjih izrazite rasti tokrat povečale v manjši meri, in sicer za 1,9 %.

Vzrok za upočasnjeno rast bruto investicij je bila nekoliko upočasnjena rast investicij v večino osnovnih sredstev in v spremembah zalog. Spremembe zalog so tokrat upočasnile rast BDP (za 0,7 odstotne točke). Bruto investicije v osnovna sredstva so se v tretjem četrtletju povečale za 6,1 %, kar je za nekoliko manj kot v prvi polovici leta; v prvem četrtletju so se namreč povečale za 13,0 %, v drugem četrtletju pa za 8,7 %.

Na rast bruto investicij v osnovna sredstva so sicer pozitivno vplivale predvsem gradbene investicije in investicije v stroje in opremo. Investicije v gradbene objekte so se po dveletnem obdobju upadanja začele na začetku letošnjega leta povečevati; v tretjem kvartalu pa je bilo povečanje teh investicij 6,6-odstotno. Investicije v stroje in opremo so se v tretjem četrtletju povečale za 5,5 %, od tega investicije v transportno opremo za 6,0 % ter investicije v drugo opremo in stroje za 5,4 %. Čeprav obseg bruto investicij v osnovna sredstva v zadnjem obdobju narašča z razmeroma visokimi stopnjami, še vedno zaostaja za ravnijo pred krizo za okoli 40 %.

Na spletni strani SURS-a so objavili tudi pomemben podtek o zaposlenosti, saj je slednja višja za 2,7 %. Vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji je bilo v tretjem četrtletju 991.667, to je za 2.7 % oz. 26.077 zaposlenih več kot v istem četrtletju prejšnjega leta. Največ oseb se je v tem četrtletju zaposlilo v predelovalnih dejavnostih, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih ter v dejavnosti prometa in trgovine.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.