Naslovnica Svet & EU Reka in Galway sta pravkar postali evropski prestolnici kulture

Reka in Galway sta pravkar postali evropski prestolnici kulture

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Evropskega parlamenta so spomnili, da sta dve obmorski mesti, eno ob Atlantskem oceanu, drugo pa na Jadranu, pravkar prevzeli naziv Evropske prestolnice kulture 2020. Prvo mesto je irski Galway, medtem ko je drugo hrvaška Rijeka (oziroma Reka).

Reka in Galway sta pravkar postali evropski prestolnici kulture

 Najbrž se bo tudi precej Slovencev odpravilo na ogled katere od prireditev letošnjega bogatega kulturnega programa na Reki (foto: sl.wikipedia.org/Antonio199cro)

 

Galway je največje mesto v pokrajini Connacht na zahodu Irske in je po Dublinu in Corku hkrati že tretje irsko mesto, ki je pridobilo naziv Evropske prestolnice kulture. Kot so pojasnili z Evropkega parlamenta je ‘Program Galway 2020’ sestavljen okrog starodavnih keltskih običajev in tradicionalnih praznovanj, vendar bodo glavne teme programa pokrajina, jezik in migracije. Za pristaniško mesto, v katerem je eden izmed štirih prebivalcev rojen izven Irske, se program zdi zelo primeren. 

»Galway ima bogato literarno, umetniško in glasbeno tradicijo. Velja za zibelko irskega jezika, ob enem pa je tudi globalno središče moderne medicinske tehnologije. Zelo sem vesela, da se bo to živahno mesto na robu Evrope lahko na tak način predstavilo vsej celini,« je pojasnila podpredsednica Evropskega parlamenta Mairead McGuinness, ki prihaja prav iz te regije Irske.

Galway si laskavi naziv prestolnice kulture deli s hrvaško Rijeko (po slovensko Reka), ki je prvo hrvaško mesto s tem nazivom. Rijeka 2020 se predstavlja s sloganom ‘Pristanišče raznolikosti’, osrednje tri teme programa pa so voda, delo in migracije. »Rijeka je lahko dober primer tolerance in multikulturnosti ter vzor za vsa evropska mesta. Prepričan sem, da bo mesto to priložnost izkoristilo in se predstavilo v pravi luči,« pa je dejal hrvaški evropski poslanec Valter Flego. 

Naziv Evropske prestolnice kulture se  sicer podeljuje že vse od leta 1985 in sicer z namenom poudarjanja bogastva evropske kulture ter dvigovanja mednarodne prepoznavnosti posameznih regij in mest. Naziv mestom običajno prinaša dolgoročne pozitivne učinke, ne samo na področju kulture in kreativne produkcije, pač pa tudi na širšem gospodarskem in socialnem področju. Lani sta bili Evropski prestolnici kulture bolgarski Plovdiv in italijanska Matera, Ljubljana pa bo kot prvo slovensko mesto prišla na vrsto šele leta 2025.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.