Naslovnica Svet & EU Razkazovanje moči na zahodnem Pacifiku

Razkazovanje moči na zahodnem Pacifiku

Avtor: Spletno Uredništvo

Rušilec ameriške mornarice je včeraj zaplul znotraj meja morskega teritorja, ki ga Kitajska šteje za svojega ter tam posešeno gradi umetne otoke, vojaško bazo in pristanišče. USS John S. McCain DDG 56Za razkazovanje moči je tokrat poskrbel rušilec USS John S. McCain (vir slike. commons.wikimedia.org)  

Spori okrog različnih otočij na vzhodu azijskega kontinenta morju so se začeli že dolgo nazaj, v zanjih letih pa dobivajo novo dimenzijo. Kitajska, Vietnam, Filipini, Tajvan, Malezija, Brunei, Japonska in ZDA si vsak po svoje razlagajo, čigavih naj bi bilo pet različnih otoških teritorijev v zahodnem delu Pacifika.

Otočje Spratly, ali vsaj del le-tega, si lasti kar šest držav, sicer so sporna še otočja Paracel, Natuna, Sankaku in greben Scarborough. Dolgo let so bili nepomebni, v zadnjem desetletju pa so se geostrateške razmere v tem delu sveta spremenile, poleg tega so ponekod našli nova podmorska nahajališča nafte in plina.

Ker je Kitajska postala zelo odločna pri prilaščanju otokov Spratly, kot jih imenuje angleško govoreči del sveta, tudi ZDA ne nameravajo odstopiti od svojih interesov. Včeraj je tako rušilec ameriške mornarice USS John S. McCain zaplul blizu enega od otokov razprešenega otočja Spratly, kar je že tretjič, odkar je Donald Trump postal ameriški predsednik.

ZDA se sklicujejo na pravico do svobodne plovbe, vendar ni jasno, zakaj to počnejo prav sedaj, ko od Kitajske pričakujejo pomoč pri reševanju sevenorkorejske jedrske krize. Kitajci zaenkrat dogodka niso uradno komentirali. Američani so že v preteklosti večkrat kritizirali kitajsko gradnjo umetnega otoka sredi otočja Spratley in s tem povezano militarizacijo območja. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.