Naslovnica Slovenija Rak ne čaka, čakalne vrste pa so se podaljšale

Rak ne čaka, čakalne vrste pa so se podaljšale

Avtor: Spletno Uredništvo
Od včeraj pa do nedelje 13. marca poteka letošnji Teden boja proti raku. Z Ministrstva za zdravje in z Onkološkega inštituta Ljubljana opozarjajo, da rak ne bo čakal na konec pandemije. Pri tem pa pozabljajo, da je že od začetka pandemije težje priti že do osebnih zdravnikov in da so se zaradi drugih prioritet celotnega slovenskega zdravstvenega sistema vse čakalne vrste opazno podaljšale.
Rak ne čaka, čakalne vrste pa so se podaljšale

Pandemija koronavirusa je imela zadnji 2 leti prioriteto v slovenskem zdravstvu (foto: FB Onkološki inštitut Ljubljana)

Z Ministrstva za zdravje (MZZ) in z ljubljanskega Onkološkega inštituta so se oglasili ob pričetku 39. Tedna boja proti raku, ki letos poteka med 7. in 13. marcem. V javnost so poslali sporočilo o pomembnosti prepoznavanja znakov raka, o zdravstveni pismenosti, o preprečevanju in o obvladovanju raka. Poleg tega so o skupaj z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku Slovence pozvali, naj ne čakajo na konec pandemije, saj tudi rak ne čaka.

»Slovenska nacionalna raziskava je pokazala, da ima skoraj polovica odraslih prebivalcev Republike Slovenije omejeno splošno zdravstveno pismenost, ena petina jih ima omejeno komunikacijsko zdravstveno pismenost, več kot 60 odstotkov pa jih ima omejeno navigacijsko zdravstveno pismenost. Zdravstvena pismenost je manjša pri starejših, nižje izobraženih in socialno prikrajšanih.

Ob vse hitrejšem napredku na področju zgodnje diagnostike in zdravljenja raka pa celo posamezniki z visoko stopnjo zdravstvene pismenosti včasih težko razumejo kompleksne informacije, ki so pomembne za njihovo zdravje in na podlagi katerih se nato odločajo in ukrepajo. Zato je zelo pomembno, da so kompleksne informacije podane na enostaven in razumljiv način,« pravi Tamara Štemberger Kolnik z MZZ.

Vseeno pa so na MZZ in na Onkološkem inštitutu malce spregledali, da je že od začetka pandemije od marca leta 2020 (torej že natanko dve leti) težje priti že do osebnih zdravnikov, kaj šele do specialistov. Prav tako so se zaradi drugih prioritet celotnega slovenskega zdravstvenega sistema vse čakalne vrste za preglede in posege opazno podaljšale…  Rak ne čaka, medtem pa morajo ljudje vseeno čakati.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.