Naslovnica Trendi Radijska igra Bratonski pil, obletnica TV Koper in nadaljevanje serije Jezero

Radijska igra Bratonski pil, obletnica TV Koper in nadaljevanje serije Jezero

Avtor: Spletno Uredništvo
Na RTV Slovenija so v zadnjih dneh napovedali tri novosti. Danes bo na vrsti premiera radijske igre ‘Bratonski pil’, v petek pa bo v Portorožu na sporedu svečani koncert ob 50-letnici TV Koper-Capodistria. Pravkar so zaključili snemanje nadaljevanja izjemno uspešne kriminalne serije ‘Jezero’, ki so ga poimenovali ‘Leninov park in Dolina rož’.
Sebastian Cavazza v vlogi Tarasa Birse med snemanjem nove serije (foto: Ksaver Šinkar/RTV SLO)

Prva novica z RTV Slovenija je radijsko obarvana. Danes ob 21.05 bo namreč na Prvem programu na sporedu nova radijska igra ‘Bratonski pil’. Igra je v prekmurskem dialektu, njena današnja premiera po sovpada z dnevom praznovanja priključitve Prekmurja matični državi Sloveniji. Zgodba o Bratonskem pilu je sicer nastala že okrog leta 1724, Ivanu Škafarju, čigar zapis je izhodišče zgodbe, pa jo je pripovedoval Štefan Pivar (1861–1948) iz Bratoncev.

Poleg Prekmurcev bodo ta teden praznovali tudi Primorci. Televizija Koper–Capodistria bo 50-letnico svojega delovanja proslavila s koncertom, ki bo v petek, 20. avgusta, ob 21. uri na sporedu v portoroškem Avditoriju. Koncert so poimenovali ‘Tako zelo smo se ljubili – C´eravamo tanto amati’ in bo ponudil izbor najlepših italijanskih ter nekaterih drugih zimzelenih melodij, ki so močno zaznamovale glasbo 20. stoletja.

»V glasbenem spektaklu se bo italijanska pevka Patrizia Laquidara ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla sprehodila po čustveni glasbeni krajini in se tako poklonila minulemu času, ki je odločilno oblikoval našo domišljijo in nedavno zgodovino. Kot posebna gostja bo nastopila Tinkara Kovač, ki bo tudi zapela v duetu s Patrizio Laquidara,« so sporočili z RTV SLO. TV-posnetek koncerta pa lahko pričakujemo v naslednjih tednih.

Igrani program TV Slovenija pa je prav v zadnjih dneh zaključil snemanje nadaljevanja televizijske serije Jezero. Gre za šestih novih epizod igrane serije, ki so jo poimenovali ‘Leninov park in Dolina rož’. Nova serija je nastala po dveh istoimenskih romanih pisatelja Tadeja Goloba. Pravzaprav gre za dve med seboj povezani tridelni nadaljevanki, ki bodo ena za drugo predvajane na prvem sporedu TV SLO pred zaključkom leta.

»Nadaljevanje serije nas tokrat popelje v Ljubljano, kjer se višji kriminalistični inšpektor Taras Birsa in njegova ekipa srečujejo s tematikami brezdomstva, neonacizma in tajkunstva, pa tudi z rekreativnim športom, osebnimi krizami in starimi zamerami,« so osrednje teme teh šestih epizod razkrili z RTV SLO.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.