Naslovnica Svet & EU Radi bi povečali recikliranje odpadnih električnih aparatov

Radi bi povečali recikliranje odpadnih električnih aparatov

Avtor: Spletno Uredništvo

 Evropski parlament bo prihodnji mesec odločal o ‘Samoiniciativnem poročilu o akcijskem načrtu za krožno gospodarstvo’. Gre za problematiko odpadkov elektronskih naprav, oziroma za stopnjo recikliranja tovrstnih odpadkov v državah EU.

Radi bi povečali recikliranje odpadnih električnih aparatov

EU bi se rada znebila kupov odpadnih električnih aparatov (foto: George Hotelling/commons.wikimedia.org/flickr.com)

 

Komisija EU je že marca letos pripravila nov načrt za krožno gospodarstvo, v njemu pa je zmanjšanje količine odpadne električne opreme opredeljeno kot ena od temeljnih prednostnih nalog. V načrtu je nekaj zelo konkretnih predlogov, kot je uvedba enotnega polnilnika, vzpostavitev sistema nagrajevanja za spodbujanje recikliranja elektronike ter spodbujanje popravil in možnosti ponovne uporabe.

»Najpogosteje se zbirajo veliki gospodinjski aparati, kot so pralni stroji in električni štedilniki, ki predstavljajo več kot polovico vseh zbranih e-odpadkov. Sledijo oprema za IT in telekomunikacije (prenosni računalniki, tiskalniki), oprema za zabavno elektroniko in fotonapetostni paneli (videokamere, fluorescentne sijalke) ter mali gospodinjski aparati (sesalniki, opekači),« so pojasnili z Evropskega parlamenta.

Po sicer ne preveč svežih podatkih Parlamenta EU naj bi se v EU povprečno recikliralo manj kot 40% vseh elektronskih odpadkov, vendar pri temu prihaja do velikih razlik med posameznimi državami – Hrvaška je na primer leta 2017 reciklirala kar 81,3 %, Malta pa le skromnih 20,8 % vse električne in elektronske opreme. Prav tako naj bi leta 2017 na svetu proizvedli za 44,7 milijona metričnih ton odpadkov, ustrezno pa naj bi reciklirali 20% te mase.

»Mnogi redki minerali, ki se uporabljajo v sodobni tehnologiji, prihajajo iz držav, v katerih se kršijo človekove pravice. Da v EU ne bi nenamerno podpirali oboroženih spopadov in zlorab človekovih pravic, so poslanci Evropskega parlamenta sprejeli predpise, v skladu s katerimi morajo evropski uvozniki redkih zemeljskih mineralov preverjati svoje dobavitelje,« so še dodali v sporočilu za javnost Parlamenta EU.

Odvržena električna oprema namreč pogosto vsebuje snovi, ki so škodljive za okolje in ljudi. Zato je EU že pred časom sprejela zakonodajo za preprečevanje uporabe nekaterih strupenih kemikalij, na primer svinca, v električnih aparatih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.