Naslovnica Slovenija Ob pričetku koledarskega poletja prihaja prvi vročinski val

Ob pričetku koledarskega poletja prihaja prvi vročinski val

Avtor: Spletno Uredništvo
V torek se tudi uradno pričenja poletje, Slovenijo pa počasi že zajema prvi letošnji vročinski val. Temperature naj bi vse do konca tedna presegale 30 stopinj, najbolj vroče pa naj bi bilo v četrtek. Zaradi tega so se oglasili z Inšpektorata Republike Slovenije za delo in spomnili, kaj pravi Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih.

Lansko poletje so bile temperature najvišje sredi meseca avgusta (foto: SJ)

Prvi letošnji vročinski val postopno že zajema Slovenijo. Temperature naj bi vse do konca tedna presegale 30 stopinj, najbolj vroče pa naj bi bilo v četrtek. Sicer so predvsem v gorskem svetu na severnem delu države napovedane tudi nevihte, ki so že v zadnjih dneh malce ohladile pregreto ozračje, a bi se lahko ob odsotnosti vetrov temperature ponekod po Sloveniji dvignile nad 35 stopinj Celzija.

Prav zaradi tega so z Inšpektorata Republike Slovenije za delo opozorili na vsebino Pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih. »Ko se v delovnih prostorih pojavljajo temperature, višje od 28 stopinj Celzija, tudi če je to samo občasno, predvsem kot posledica povečanih zunanjih temperatur, mora delodajalec zagotavljati delavcem ustrezno toplotno udobje ter sprejemati potrebne ukrepe.

Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih med drugim (v 25. členu) opredeljuje tudi temperaturo zraka, ki jo mora delodajalec praviloma zagotavljati v delovnih prostorih,« piše v Pravilniku. Delodajalci lahko ob vročinskih valih sprožijo začasne ukrepe, kot so pogostejši in daljši odmori med delovnim časom, ponudba osvežilnih brezalkoholnih napitkov, zmanjšanje intenzivnosti dela in spremembe delovnih urnikov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.