Naslovnica Slovenija Prvi korak prenove Slovenske planinske poti

Prvi korak prenove Slovenske planinske poti

Avtor: Spletno Uredništvo
Na Planinski zvezi Slovenije so prav na Dan planincev v soboto pri prvi koči na Slovenski planinski poti (Mariborski koči) postavili novo informacijsko tablo o celotni trasi poti. S tem se je začela prenova osrednje slovenske pohodniške pot.
Prvi korak prenove Slovenske planinske poti

Predsednik PZS Jože Rovan in prijatelj Ivana Šumljaka Srečko Pungartnik ob slovesnosti (foto: Barbara Kelher)

V letu, ko na Planinski zvezi Slovenije (PZS) obeležujejo 70 let od prve zamisli za postavitev pohodniške poti, ki bi povezala slovenske gore, nižine in morje, so prav na Dan planincev v soboto (12. junij) pri prvi koči na Slovenski planinski poti (SPP) postavili novo informacijsko tablo o celotni trasi poti. Sicer je nato šele leta 1953, dve leti po zamisli, na pobudo ideatorja Ivana Šumljaka nastala prehodnica današnje SPP.

Šumljak je prvo traso tedanje Slovenske planinske transverzale speljal po slemenih Pohorja, nato je prepričal zvezo, da so jo podaljšali čez Uršljo goro, Smrekovec, Raduho, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke, Julijce ter primorskih hribov vse do Ankarana in Debelega rtiča. Zamislil si je celo, da bi jo čez Notranjsko in Dolenjsko po drugi strani pripeljali nazaj v Maribor in tako s sklenili krog okoli Slovenije, kar pa potem ni bilo nikoli izvedeno.

Danes je SPP dolga približno 600 kilometrov, ima skoraj 40.000 metrov vzponov, razdeljena je na 43 etap in 80 kontrolnih točk, kjer pohodnik lahko dobi žig. »Pot je med planinci zelo priljubljena, kar dokazuje število izdanih planinskih dnevnikov. Od leta 1993 je bil izdanih 120.000 izvodov dnevnika po SPP, skupaj od leta 1953 gotovo preko 200.000 izvodov, 10.600 planincev je pot končalo, med njimi številni tujci,« so spomnili s PZS.

Ker si na PZS močno želijo, da bi bila tudi SPP del številnih slovenskih zgodb o uspehu, so se odločili, da jo do leta 2023, ko bo uradno slavila 70 letnico ustanovitve, uredijo do popolnosti. V soboto so tako naredili prvi korak in pri Mariborski koči postavili prvo prenovljeno informacijsko tablo o SPP.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.