Naslovnica Slovenija Prva pomoč, varnost in pandemija koronavirusa

Prva pomoč, varnost in pandemija koronavirusa

Avtor: Spletno Uredništvo

V soboto, 12. septembra se po vsem svetu obeležuje Svetovni dan prve pomoči. Ta dan tudi v Sloveniji že okrogli dve desetletji vsakič izkoristijo za predstavitev veščin prve pomoči, za promocijo solidarnosti ter za predstavitev dela Rdečega križa in ostalih organizacij, ki se strokovno ukvarjajo z nudenjem pomoči. Območna združenja Rdečega križa bodo ob praznovanju a različnih lokacijah širom Slovenije prikazala osnovne postopke prve pomoči.

Prva pomoč varnost in pandemija koronavirusaPrizor z ene od rednih skupnih vaj Rdečega križa Slovenije in ostalih slovenskih reševalnih struktur (foto: rks.si)

 

Pred natanko dvema desetletjema so prvič praznovali ‘Svetovni dan prve pomoči’, potem ko je bil udejanjen prvotni predlog šestnajstih evropskih nacionalnih organizacij Rdečega križa. Ideja je bila dobro sprejeta povsod in se je zato tudi hitro razširila po vseh kontinentih. Tako je bilo tri leta kasneje kar 115 nacionalnih organizacij Rdečega križa in Rdečega polmeseca že vključenih v praznovanja.

Osrednja tema letošnjega Svetovnega dneva prve pomoči je varnost, oziroma nudenje prve pomoči med sedanjo pandemijo koronavirusa, ko so lahko bolnišnice in reševalne službe preobremenjene, dostop do zdravnikov in zdravstvenih storitev otežen, tveganje za poškodbe v gospodinjstvih pa se je opazno povečalo. Zato je predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž poudarila, da bi moralo biti poznavanje prve pomoči bi moralo biti del splošne izobrazbe vsakega od nas.

Preprečevanje nezgod in obvladovanje prve pomoči nista le izraz humanosti in solidarnosti, ampak ju je potrebno kot veščino za vsakodnevno rabo utrjevati z izobraževanjem in vzgojo na vseh ravneh, že od osnovne šole dalje. Tudi zato bodo Območna združenja Rdečega križa Slovenije pojutrišnjem, v soboto 12. septembra, ob praznovanju po različnih lokacijah širom Slovenije prikazala osnovne postopke prve pomoči.

Zaradi aktualne pandemije koronavirusa Covid 19 pa bo letos v ospredju Svetovnega dneva prve pomoči tudi varnost reševalcev, ki je seveda povezana z varnostjo pacientov in vsega medicinskega osebja. 
.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.