Naslovnica Gospodarstvo Proti upadu obiskov turistov tudi z novim razpisom za letalske povezave

Proti upadu obiskov turistov tudi z novim razpisom za letalske povezave

Avtor: Spletno Uredništvo

Pandemija koronavirusa je imela letos katastrofalen učinek na svetovni turizem. Najnovejši podatki Svetovne turistične organizacije govorijo o 70 % padcu mednarodnih prihodov v prvih osmih mesecih leta. Upadu se seveda ni izognila niti Slovenija, zato je ima še toliko večji pomen pravkar objavljeni Javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalske povezljivosti Slovenije.

Proti upadu obiskov turistov tudi z novim razpisom za letalske povezaveV Sloveniji sta bila zelo opazna upada pri ladijskih in letalskih turističnih prihodih (foto: Peter Kleva/Luka Koper)

 

Zadnji podatki Svetovne turistične organizacije, katera je sicer agencija Združenih narodov (UNWTO), govorijo o tem, da se je število mednarodnih prihodov julija zmanjšalo za 81 %, avgusta pa za 79 %. Kot so spomnili s Slovenske turistične organizacije (STO) prav ta meseca običajno pomenita vrhunec turistične sezone na celotni severni polobli, od koder tudi prihaja velikanska večina vseh svetovnih turistov.

»Padec mednarodnih prihodov do avgusta predstavlja kar 700 milijonov manj prihodov v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 in pomeni izgubo 730 milijard ameriških dolarjev prihodkov iz izvoza mednarodnega turizma. To predstavlja več kot osemkrat večjo izgubo kot v letu 2009 v času svetovne gospodarske in finančne krize. Ta upad pušča močne socialne in gospodarske posledice ter ogroža milijone delovnih mest in podjetij,« so ugotovili na UNWTO.

Po postopnem ponovnem odpiranju mednarodnih meja je Evropa julija in avgusta zabeležila manjši upad kot ostale regije sveta, a je bilo to okrevanje kratkotrajno, saj so bile zaradi naraščanja števila okužb ponovno uvedene omejitve potovanj. Slovenija jo je sicer še dobro odnesla, saj je z internim turizmom nadomestila izpad tujih gostov. Vseeno pa so letos v gospodarski panogi turizma ostali brez vseh obiskov ladijskih križark (lani so prešteli 115.581 turistov) ter tudi brez številnih letalskih povezav s svetom.

Prav zato je še toliko bolj pomembno, da je bil pravkar objavljen nov javni razpis za spodbujanje ponovne vzpostavitve letalskih povezav s Slovenijo. Na voljo bo kar 5 milijonov evrov sredstev – 1,5 milijona za letošnje leto in preostalih 3,5 milijona za prihodnje leto 2021. »Na razpis se lahko prijavijo letalski prevozniki, ki izvajajo ali bodo izvajali letalske operacije (redne linije) na eno ali več letališč v Republiki Sloveniji. 

Roki za oddajo vlog: 09. 11. 2020 (1. rok), 10. 06. 2021 (2. rok) in 11. 10. 2021 (3. rok),« so v razpisu zapisali na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter še pojasnili, da se bo pri višini sofinanciranja upoštevalo število letalskih linij in število pripeljanih potnikov v Slovenijo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.