Naslovnica Gospodarstvo Protesti kmetov, oskrba s plinom in nespremenjen DDV

Protesti kmetov, oskrba s plinom in nespremenjen DDV

Avtor: Spletno Uredništvo
V Sloveniji so se včeraj zvrstile tri novice, ki so bile na različne načine povezane s področjem gospodarstva. Prva govori o dogovarjanju z Avstrijo in Hrvaško glede solidarnostnih ukrepov za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom, druga so bili protesti kmetov in tretja, najbrž najpomembnejša novica za vso državo pa je bilo zanikanje govoric o dvigu DDV-ja.
Protesti kmetov, oskrba s plinom in nespremenjen DDV

Stavba Ministrstva za finance RS (foto: gov.si)

Med tristranskem srečanju zunanjih ministrov Hrvaške, Slovenije in Avstrije, ki je potekalo na Reki, so delegacije obiskale tudi terminal za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) v Omišlju na otoku Krku. Govora je bilo o energetski solidarnosti in povezljivosti držav. Ob tem je slovenska stran napovedala podpis sporazuma o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom s Hrvaško, pogajanja z Avstrijo pa že tečejo.

Medtem so v Sloveniji kmetje množično protestirali pred državnim zborom in zahtevali, da se jim ne naprti novih davkov, da se državna nakazila zanje usklajujejo z inflacijo, da se odločno pristopi k odstrelu divjih živali (predvsem merjascev), da se ne zmanjšujejo posebna območja, ki sodijo v projekt Natura 2000, da naj zakonodaja od kmetov ne zahteva nemogočega in da se zagotovi zaščita najboljših zemljišč.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je sicer Sindikatom kmetov Slovenije in deležnikom že pretekli četrtek poslalo nova izhodišča za nova pogajanja. Vendar so dobili odgovor, da naj bi bilo predloženo gradivo preobsežno, zato ga do včeraj ne bi mogli dovolj podrobno preučiti. Tako naj bi se po informacijah z MKGP pogajanja nadaljevala komaj po prvomajskih praznikih.

Tretja novica pa se tiče govoric o dvigu stopnje Davka na dodano vrednost, ki so jih v skupnem sporočilu za javnost zanikali Ministrstvo za finance, Direktorat za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov ter Direktorat za ekonomsko in fiskalno politiko. »Vlada bo Program stabilnosti 2023 sprejela in poslala Evropski komisiji ta teden, v dokumentu pa ne napoveduje dviga stopenj DDV,« so pojasnili vsi omenjeni državi organi.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.